Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Startuję z akwarium240l. profil. Jak uzyskać odpowiednie parametry wody? Czytam różne podpowiedzi i mam mętlik. Jedni piszą o moczu inni o mięsie do tego jeszcze jakaś chemia.

Bez napinki chcę to zrobić spokojnie.

Opublikowano

Witaj, najłatwiej byłoby wystartować gdybyś miał trochę wody z jakiegoś innego dojrzałego akwarium i do tego bakterie startowe. Jeśli jej nie masz to możesz użyć wody amoniakalnej + bakterii (np. Prodibio Biodigest), wlewasz odrobinę tej wody (tu masz dokładniej http://forum.klub-malawi.pl/przyszpieszony-start-nowego-zbiornika-t22778.html?&highlight=start+na+wod%C4%99+amoniakaln%C4%85) Jeśli nie chcesz używać tej wody no to możesz odrobinę (50ml) moczu użyć, albo mięsko lub zwykłą karmę dla ryb i do tego dodajesz bakterie jak wyżej. Generalnie chodzi o to żeby dodać bakterii startowych i dać im jakąś pożywkę, a co to będzie to już Twój wybór ;)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Włączę się do dyskusji, bo akurat też startuję z akwarium 325L. Ile wody z dojrzałego zbiornika musiałbym wlać ? Czy mogłaby to być woda z biotopu Amazonki o ph 6.6 ?

Opublikowano

Może być, ja też używałem do startu czarnej wody ;) wlałem niewiele bo jakieś 15 litrów łącznie na 300 w moim Malawi i starczyło, ale wiadomo, im więcej tym lepiej wystartujesz... Tylko pamiętaj o dodaniu bakterii ;)

Opublikowano
Ja startowałem na samych molinezjach, wpuściłem je gdzieś po 2 tyg i siedziały jeszcze 3 tyg.

Naczytałem się o urynie , mięsku. Mógłbyś więcej napisać o starcie twojego akwarium na tzw. rybkach. Czy proces przebiegał bez problemu. Może zrezygnowałbym z "siusiania" do akwarium:)

Opublikowano

Jeżeli zastanawiasz się nad sposobem startu to weź pod uwagę także sposób na wodę amoniakalną + bakterie (koniecznie bez pożywki).

Sposób na w pełni kontrolowane i szybkie dojrzewanie zbiornika. (duża szansa na 3 tygodnie)

Na forum sporo tego ale w skrócie na Twój zbiornik jak byś dał jakieś 1,5-2 ml WA to by wystarczyło.

Jeżeli masz wodę z innego zbiornika to nawet obyłoby się bez wlewania bakterii.

Opublikowano

Ku przestrodze !

Jeżeli zdecydujesz się na start " na rybki ", to pozyskaj je z wiarygodnego źródła. Często bowiem bywa tak, że razem z molinezjami itp. wprowadzisz do zbiornika " chorobę - niespodziankę ".

Swoją drogą - metody naturalne czyli czas - są najlepsze.

W akwarystyce najważniejsza jest cierpliwość.

Opublikowano
Może być, ja też używałem do startu czarnej wody ;) wlałem niewiele bo jakieś 15 litrów łącznie na 300 w moim Malawi i starczyło, ale wiadomo, im więcej tym lepiej wystartujesz... Tylko pamiętaj o dodaniu bakterii ;)

W szóstym dniu po zalaniu 325L i potraktowaniu akwarium sikami, starą wodą (10L) z biotopu Amazonki oraz bakteriami (każdego dnia), parametry wyglądają następująco: NH3/NH4 = 0mg/L i NO2 = 0mg/L Czy to jest normalne ?...