Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam , Hara jako trzeci gatunek nie bardzo się już zmieści . Dorosłe samce mają u mnie po 13-14 cm.

Przy obsadzie jednego samca i trzech samic raczej tłoczno nie będzie, tym bardziej, że Saulosi i Iodotropheus sprengerae nie są dużymi rybami.

Opublikowano

Tylko trzeba brać pod uwagę agresję , Ps. Saulosi Coral to też dosyć agresywna ryba .

Osobiście proponowałem sp.Hara w dwugatunkowej obsadzie na zbiornik 240l.

Opublikowano

Wszystko musi się dotrzeć. Raz Saulosi jest spokojny innym razem spotykają się osobniki agresywne. Młode ryby jakoś będą ze sobą żyły, a potem grzegorz1971 zadecyduje co zrobić jeśli Hara zdominuje zbiornik lub Saulosi będzie bardziej agresywny.

Opublikowano

Byle by go ta sytuacja nie zraziła... Mam na hodowli dzikie sp.Hara i wiem co potrafią.

Druga sprawa hodujesz te ryby w tej konfiguracji że tak zapewniasz?

Opublikowano

Hary mam młodziutkie więc nie mam pojęcia co z tego wyrośnie. Nie zapewniam, tylko proponuję. Zakładając biotop Malawi trzeba się liczyć z agresywnością ryb. Myślę,że każdy kto ma zacząć przygodę z tym biotopem poczyta o rybach, które mu się proponuje i wybierze co mu będzie pasowało.

Opublikowano
Muślałem o pyszczakach saulosi red coral i rdzawym, to takie najpopularniesze zestawienie. Może dodać coś jescze do nich.

Na początek w zupełności wystarczy.

A jeżeli w przyszłości będziesz chciał przełamaś kolory ww ryb - proponuję tak jak poznerowicz - Labidochromis chisumulae / chisumulae mbweca.

Bardzo uniwersalna rybka - podobnie jak L.C. Yellow - wielkością odpowiadająca saulosi i rdzawemu.

Malawi Labidochromis chisumulae chizumulu chisumulu Mbweca - YouTube

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi, na pewno zostanę przy dwu pierwszych rybkach co do trzeciej jeszcze się zastanowię. Powierzchnia dna w akwarium profilowanym jest trochę mniejsza niż w tradycyjnym, do tego dochodzą skały. Nie chciałbym przedobrzyć.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam szanowne grono,

Do swojego akwarium profil 240l. mam ogarnięte dwa gatunki tj. saulosi i rdzawego po 8 szt. chciałbym na dokładkę Cynotilapia Hara Gallireya Reef lub afra coube. Poraźcie.

Opublikowano

Według mnie śmiało dawaj zebroidesa cobue lub red top likoma w 240l powinny spokojnie pogodzić rewir z saulosi ( jak saulois to oryginal nie mieszańca coral ;-) ) . U mnie zebroides z saulosi dogadywał się nawet w 200l. Jedynie musisz mu zapewnić w akwarium gruzowisko ala grota żeby mógł tam spokojnie objąć rewir, dzięki czemu będzie ładniej się wybarwiał. Rdzawy to spokojna ryba i nie powinno z nią być problemów na linii saulosi czy zebroides.