Skocz do zawartości

Problem z testami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. W związku że cały czas czytam i mam ogromny mętlik w głowie chcę zapytać dokładnie jakie testy mam kupić na start akwarium. Wiem że kropelkowe i JBL, ale chcę się dowiedzieć które i czy kupuje się je razem czy oddzielnie. Z tego co czytałem potrzebne będzie N03 N02 KH PH, lepiej to jest kupić w secie czy oddzielnie. Czy o czymś nie zapomniałem?

Opublikowano

JBL kup najważniejsze np PH no2 i no3 , jeśli chcesz zaoszczędzić pozostałe kup np zooleka np kh/gh nh3/4 czy po4. Nie polecam natomiast testu NO3 od sery bo to jest raczej wskaźnik a nie test... za duże przedziały między kolejnymi wartościami.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Na początek tak naprawdę potrzebne są następujące testy

No2, No3, Nh4, Ph. To są podstawowe testy które powinieneś mieć przy stracie. I te test przydadzą się w dalszej hodowli. Pozostałe testy możesz iść z wodą do jakiegoś sklepu akwarystycznego i tam zrobią te testy za drobną opłatą

• Dziękuję 1
Opublikowano

Moim skromnym zdaniem nh4 jest zbędne bo w zasadzie jedyny moment kiedy mi były potrzebne to start akwarium. A już przy starcie na wodę amoniakalną to zupełnie nie wiem po co go stosować jak z góry wiadomo jaki będzie wynik ;)

Wysłane z telefonu

Opublikowano
Moim skromnym zdaniem nh4 jest zbędne bo w zasadzie jedyny moment kiedy mi były potrzebne to start akwarium.

Jakbyś nie zauważył tak właśnie napisałem, że nh 4 jest potrzebne przy starcie. Choć nie ukrywam, że jak juz jest ten test w domu nie parz przydaje się potrzebny np gdy wzrośnie no2