Skocz do zawartości

Oświetlenie oraz pokrywa w Malawi - 120x50x40

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam akwarium 120x50x40 profil i mam taki problem, że na daną chwilę nie posiadam pokrywy do akwarium, założone są tylko 2 szyby i belka oświetleniowa Hagen Glo 2x54W. Z racji tego, że będzie to moje pierwsze Malawi a pyśki lubią chlapać, planuje albo zakup pokrywy lub jej budowa np ze sklejki. Jako, że mam ograniczony budżet będę pewnie musiał skonstruować taką pokrywę. I teraz pytanie mam do Was, czy oświetlenie 1x30W 90cm t8 wystarczy do takiego baniaka? Podłoże, które zakupiłem to piasek do piaskownicy z OBI, kamienie gnejs, tło strukturalne też dość ciemne. Czy ktoś z was nie ma takiej pokrywy na zbyciu?

Pozdrawiam

Opublikowano

Jeżeli lubisz mroczne klimaty to jak najbardziej 30w starczy :).Nie wiem jaki Masz budżet na tą pokrywę,ale może spienione PCV-tanio i łatwe w montażu.Reszta poprawna.

Opublikowano

Budżet mam jak najtaniej, ogólnie pokrywę widziałem za 210zł, razem z 2 świetlówkami 2x30 t8. Muszę sobie policzyć ile wyjdzie mnie zrobienie,jaki statecznik w niego włożyć, bo jak wyjdzie 200zł to szkoda zachodu.

Opublikowano
..a skąd jesteś xaxupi ? Pytam bo mam zbędną pokrywę 120x50 i mogę Ci ją po prostu dać . Miałbyś chociaż "wnętrzności" gdybyś sam robił pokrywę profilowaną.

Dębica, także het daleko;) Sam statecznik t8 30W x2 to koszt 60 zł, 2 świetlówki 80zł, sklejka ze 100zl, lakiery etc;) hmm

Opublikowano

Jednak po przeliczeniu wychodzi na jedną cenę, w takim razie rozglądam się za jakimś gotowcem. Pozdrawiam i dziękuje za opinie. Dziękuje Andrzejowi jeszcze raz, że kolejny raz nie przeszedł koło mnie obojętnie;)