Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Chciałem zasięgnąć Waszej opinii na temat tego grzyba, ponieważ odwiedziła mnie znajoma, która jest ichtiologiem i przyglądając się zakładanemu przeze mnie zbiornikowi orzekła, że nie mam co za bardzo wchodzić w drogie gatunki ryb bo szkoda kasy, ponieważ w Polsce nie znajdę żadnej zdrowej ryby bo ichtiofonus jest rozprzestrzeniony praktycznie wszędzie. Dodała, że u nas w kraju nie ma żadnych kontroli weterynaryjnych nad importowanymi rybami...

Jak to jest wg Was?

Opublikowano

Sorki, ale apokalipsę to oglądam w TV.

Gdybym to przeniósł do reala, co piszesz, to miałbym do dzisiaj gupiki i molinezie.

Opublikowano

Z tego co słyszałem to zdrowe ryby w dobrze pielęgnowanym zbiorniku radzą sobie z tym glonogrzybem. Ryzyko zawsze istnieje i twoja koleżanka zapewne wie co mówi. Ja osobiście nie zetknąłem się z tym paskudztwem ale słyszałem, że u paletkarzy mieli z tym problem, na apisto.pl też była o tym mowa http://www.apisto.pl/fa/viewtopic.php?t=9242&postdays=0&postorder=asc&start=0

Opublikowano

Jest nas trochę, ręka do góry, któremu z niewyjaśnionych przyczyn nagle padła cała obsada.

Nie neguję tego, że coś takiego jest, ale strach przed zakupem ryb tylko dlatego że mogą zachorować na to świństwo, to tak samo jak nie wychodzenie z domu, bo dachówka może spaść na głowę.

-- dołączony post:

... nie mam co za bardzo wchodzić w drogie gatunki ryb bo szkoda kasy, ponieważ w Polsce nie znajdę żadnej zdrowej ryby....

no jak tu się nie bać, jak wielu z nas ma wartościowe ryby i jakoś nie zdychają.

Poprzednią obsadę miałem ponad 6 lat a niektóre gatunki nawet 8, jeżeli tak żyją chore ryby - no to spoko.

Opublikowano

Pytam, bo często wraca temat ryb ocierających się z dodatkowymi objawami drżących płetw i strzelających płetw. Sam obserwuję u siebie podobne zachowania ryb z różnymi częstotliwościami. Ryby nie zdychają , jednakże wystawione na stres może skończyć się zejściem.