Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W dniu dzisiejszym otrzymalem JBL Artemio Set z broszurka reklamujaca cos takiego ...(taka smieszna ciekawostka)....

JBL Proscan – Wasserwerte mit dem Smartphone testen - Aquascapia.de - YouTube

• Dziękuję 2
Opublikowano

Abstrahując od tego że paskowe testy mają wątpliwą reputację a pomiar nimi sam w sobie jest już lekko wątpliwy to dla mojego daltonizmu byłoby to zbawieniem :D

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

W sieci zgarnia pochlebne opinie. Ponoć tylko z chlorem i co2 ma problemy. Kosztuje 5 dych na Allegro. Kupię sobie taki i uzupełnię o kropelkowe jbl. Ocena błyskawiczna. Warto się temu przyjrzeć.

Opublikowano

Witam

Z tego co wiem nie dziala z kropelkowymi testami, kupujesz specjalne paski do testow, sciagasz aplikacje na IOs lub Android ustawiasz kamere na pasek polozony na wzornik i kamera ci porownuje kolory w/g wzornika i podaje wyniki na ekranie, IMHO taki zwykly test paskowy dla tych co maja klopoty z rozroznieniem barw. Widzialem w sklepie jak to robia bardziej ufam kropelkowym

Pozdrawiam

Londo

Opublikowano

Na YT jest kilka ciekawych filmików. Najwoeksza zaleta to czas i to ze nie ocenia oko ludzkie. Wyniki kilku testow masz w minutę bodajże. Za te pieniądze warto. W starterów masz 25 pasków. Dodatkowe to koszt 40+ PLN

Jak znajdę chwile to podleje linki. Ale sami możecie bez trudu znaleźć.

Opublikowano

Tak tylko jest jedno ale, te testy paskowe są do niczego i mocno przekłamują wyniki więc aplikacja i jej efekt jest nic nie warty.

Opublikowano

Ale stan - to są inne testy. Jak możesz oceniać nowy produkt nie testując go. Z tego co ja widziałem na YT to nie są złe. Ogólna ocena jest na prawdę dobra. JEst tez nadzieja, że JBL będzie rozwijał ten produkt. Tylko chlor i co2 źle określały. Ja je przetestuję. Cena jest przyzwoita.

Ocena wielu parametrów wody przez aplikację w 1 minutę? :) bezcenne :)

Nie zawsze potrzebujesz mega dokładnych wyników. Zwykle interesują Cię najważniejsze parametry. Dobrze prawię?

Jeśli nawet taki test pokaże Ci 5 ppm zamiast 1 dla NO3 to jaka to różnica przy rutynowej diagnostyce. Ważne, aby test był powtarzalny - a tu właśnie z chlorem i co2 był problem.

[ame]

[/ame]

Tutaj koleś miał problem z pH ale nie wyjaśnił o co chodziło i do czego porównywał.

[ame]

[/ame]

Jak znacie niemiecki to jest sporo filmików w tym języku.

Opublikowano

Witam

Ja tam sie klucic sie nie bede, widzialem jak dzialaja, dla mnie to dalej test paskowy wzbogacony o aplikacje ktora podaje ci gotowe wyniki.

Pozdrawiam

Londo

PS Jutro 2 urodziny sklepu akwarystycznego w mojej okolicy, beda mieli fajna oferte to wezme i przetestuje.

Opublikowano

Nie znam się na tym, ale tak na "chłopski" rozum, chwalicie kropelkowe testy JBLa, więc nie chce mi się wierzyć, żeby firma wypuściła produkt, którego wyniki testów w znaczącym stopniu odbiegałyby od tych kropelkowych. Taki produkt, po porównaniu wyników, szybko straciłby zainteresowanie klientów.