Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak przenosiłem swoje 720l to właśnie wlałem wodę do wanny. Na początku dobrze ją odkaziłem. Wlałem do wanny prawie 250l wody, reszta po wiaderkach i do akwarium 100l.

Powiem w ten sposób piasek płukałem w wodzie z akwarium, wlałem wodę do zbiornika ile pozostało a resztę uzupełniłem świeżą wodą z uzdatniaczem czyli jakieś około 200l.

Nie bałem się dodać tyle wody świeżej, a na nawet dodałbym 300l. A dlaczego ano dlatego że piasek był wypłukany w wodzie z akwarium. Czyli nie pozbyłem się bakterii które się w nim osiedliły. Nie czyściłem też gąbek. Dopiero przy następnej podmianie. A po za tym dodałem 3 ampułki Probidio Biodigest. Zaraz usłyszę, że nie potrzebnie te wszystkie zabiegi ale wolę spać spokojnie a koszy żadne.

Opublikowano

mariuszes ,ja robię w następujący sposób przygotowuje akwarium 240l do zalania układam na styropianie i wycinam dziury by łatwiej było złapać przy podnoszeniu, następnie pozbywam się najpierw wody z poprzedniego akwarium wlewając ją do nowego zbiornika tak abym mógł bezposrednio z pomocą jeszcze jednej osoby przenieś te stare w bezpieczne miejsce czyli muszę pozbyć się min. połowy. następnie przenoszę akwarium 240l(będę miał w nim już ok.60l) w miejsce starego i leje reszte wody z baniaka 112l ,a potem uzupełniam resztę baniaka nową wodą i gra gitara, mam nadzieje:D Jutro się okaże. Jestem pewien że takie obciążenie nie naruszy wzmocnień moich dwóch akwa. w końcu to nie są takie baniaki jakie ma sławek.

Uważam ,że to jest najlepsze rozwiązanie przy naszych litrażach.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.