Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Planuje postawienie zbiornika 300 l. który będzie widoczny z trzech stron . Zanim stanie sam zbiornik chcę zrobić szafkę ale już pod konkretną filtrację i tu prośba o pomoc. Które z rozwiązań będzie najoptymalniejsze ? Sam skłaniam się ku narurowcu, bo o ile dobrze zrozumialem pełni podwójną rolę i jest go "mało" w zbiorniku . Pytanie, czy jest możliwość wpięcia do niego grzałki ?

Opublikowano

Sumpa w 300l akwarium ? Imho przerost formy nad treścią. Osobiście dał bym narurowca pod warunkiem, że masz miejsce pod akwarium.

Opublikowano

a ja napiszę wszystkim tuzom na odwrót - jak kolega ma miejsce to czemu nie sump?

Osobno większość sprzętu - w sumpie a nie w akwarium, większa ilość wody w obwodzie - większa stabilność parametrów.

Możliwości i plusów dużo więcej niż przy narurowcach, chociaż sam jestem zwolennikiem narurowców.

Jeżeli kolega ma zacięcie, pieniądze i co najważniejsze miejsce na sumpa podajcie jakiś powód - dlaczego nie?

Opublikowano

W 300L to nie wiele miejsca jest pewnie będzie jakieś tło? Ja bym stawiał na narurowca bo wydaje mi się fajnym rozwiązaniem, sam teraz będę uruchamiał 570L i zainstaluję narurowca zwłaszcza że są teraz dobre pompy i ekonomiczne 23W po za tym do wszystkiego jest dostęp w kubełku też ale żeby wyczyścić kubeł z samego mułu to trzeba wszystko rozbierać:(

Opublikowano

... czyli kubeł odpadł, do rozważań zostaną sump i narurowiec. W zbiorniku nie będzie tła więc chcę ograniczyć ilość sprzętu w środku.

Opublikowano

A dlaczego kubeł odpada, widzę że ulegasz presji narurowców w twoim zbiorniku kubeł tak samo da radę. Jeżeli forsa i czas nie grają roli to się baw.