Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

To jest projekt Romka. Chcę zrobić coś podobnego, jak Romek i Marcin, tylko, że dać trochę więcej pianki, i zrobić odwrotnie niż jest u Romka. Jutro jadę do Praktikera, więc może polecicie jakąś piankę ? Co do zatonięcia to nie ma problemu - niedawno miałem tło z dużymi modułami (całe ze styropianu) i wsadzone było tylko pod belkę. Szkoda, że nie zrobiłem żadnych zdjęć jak było w akwa, bo pokazałbym jakie fajne było :?

Opublikowano

lenek moim zdaniem polewanie tlo nic nie daje,,,,jak schnie w tem 20stopni,to nic nie popeka,,,pianke kup sobie NIE ROSNACA,znaczy kup jedna rosnaca druga nie,,,,rosnaca pioanka zostawia wieksze szczeliny w sobie,,,,jak bedziesz chcial zrobic strukture to rosnaca za bardzo bedzie rosla,,,,,

Opublikowano

Bzdury piszesz Mariusz, oczywiście, że polewanie "coś" daje. Tło popęka, a ceresit będzie bardzo kruchy, kiedy nie będzie polewany.

Lenek, pianka przede wszystkim nie może zawierać środka grzybobójczego. Kup taką najtańszą, nie potrzebujesz jakiś oryginałów.

Co do tego zdjęcia, tam są też płyty styroduru i to one są takie płaskie. Ale jeśli chodzi o cięcie, to jeśli masz osty nóż do tapet, nie żaden z ząbkami do chleba :twisted: to pianka będzie się bardzo równo ciąć, bez łamania czy strzępienia.

Opublikowano

Już odpowiadam - nie widziałem tych postów wcześniej.

A więc tak - pianka była docinana nożem, a że był to nóż z ząbkami, do chleba, to po prostu dlatego, że był odpowiednio długi, by ciąć zdecydowanymi dużymi ruchami i uzyskiwać w ten sposób większe płaszczyzny. W trudniejszych zakamarkach używałem ostrego nożyka do tapet. Co do polewania wodą, to jw. - polewać i to obficie - ja swoje tło, kilka razy dziennie chyba przez 5 dni polewałem takim spryskiwaczem do kwiatów, ale potem przez następne 2 dni lałem po prostu prysznicem, bo już miałem odciski, a tło piło jak szalone.

Co do pianki, to ja polecam rosnącą - przycinasz ją potem nożem i masz fajne szczeliny i zakamarki.

Polecam jednak na koniec - dobrze wymierz wszystko by wcisnąć pod belkę, ale ja mimo wszystko przewidział bym jakieś środki by dociążyć tło. nie lekcewać tego.

Powodzenia!!!!

Opublikowano

jak na piance nie pisze ze jest grzybobojcza to nie jest,ja mialem pianke soudal i narazie welonki plywia.....

na opakowaniu cr pisze,,,,,kolejne warstwy nakladac na stwardniala warstwe,lekko wilgotna,ale nie sucha,,,,,,jak wyschnie to trzeba dodac jakiegos tam dodatku[nie pamietam nazwy],nie pisz enic o moczeniu warstw przez kilka dni????wiec jest podobnie jak ze zwykla zaprawa ,jak jest jej cienko i jest w tem.pokojowej,,,to nie trzeba polewac przez kilka dni[ale to troche inny przyklad],,oczywiscie nie zaszkodzi polewanie az do zalania w akwarium,jak warstwa schnie rowno na calej grubosci to nic nie popeka,,,ps,ja polewalem tlo przez kilka dni dla pewnosci,,,troche to zle napisalem w poprzednim poscie,,,,