Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
dsc07544ws7.th.jpg

pozwoliłem sobie wykorzystać Twój temat Romek, przepraszam, że bez pytania. Chciałem tylko zapytać, co sądzicie. Temat osobny założę później :wink:

Wg mnie niezłe, idealne zwałowisko kamieni.

Przyciąłeś jedną grubość styropianu czy połączone są dwie grubości

Opublikowano

Sision jak dla mnie to b. fajnie to wygląda (co do podczepienia się pod wątek to ja nie mam z tym problemu).

Kurcze tak mi głupio się wypowiadać, bo każdy patrzy przez swoje preferencje. Więc powtórzę - jest b. fajnie i widać, że się narzeźbiłeś i to nieźle ;) Ja osobiście zastanowiłbym się, czy nie dać np. w dwóch-trzech miejscach jakiegoś kamlota bardziej wypukłego, który łamałby regularność tej ściany skalnej. Np. jakieś dwa niżej i trzeci dla złamania jednolitości gdzieś wyżej. Ale to tylko drobna sugestia, bo jest nieźle. Wydaje mi się jednak, że z takimi 2-3 nieregularnymi kamlotami będzie dużo lepiej, bo w przyrodzie rzadko spotyka się takie idealne ściany. Jeśli chcesz uzyskać efekt zwałowiska, to dodanie tych kamieni efekt ten by 'urealniło', uczyniło bardziej sugestywnym. A i pyski będą Ci wdzięczne, jeśli będą mogły sobie pod jakąś skałkę w połowie wysokości wpłynąć.

Jeśli jednak zdecydujesz, że tak już zostaje to i tak gratuluję - będzie super. Zresztą zobaczysz sam jak tło pięknieje wraz z postępem prac. To po prostu dla mnie było fajscynujące, że z kawałków pianki i płyty powstała imitacja skał, która do mnie przemawia i patrząc na którą nie czuję niesmaku, że takie sztuczne.

Powodzenia w dalszej pracy!

Opublikowano

Szczerze mówiąc nie chciałem się rozpisywać w nie swoim temacie, ale...

Przede wszystkim na zdjęciu nie widać tej różnicy w "grubości" kamieni. Zgadzam się z Tobą Romek w 100%, pamiętam o tym cały czas i przy wycinaniu kamieni również miałem to na uwadze, także naprawdę jest nierówno :wink:

Poza tym jest jeszcze naprawdę bardzo długo droga przede mną. Tu po prostu zarysował się pewien kształt, stąd moje zdjęcie teraz. Co ważne, nie ma jeszcze bocznych ścian, które właśnie produkuję :D Będzie jeszcze robota przy robieniu miejsca na deszczownię itd... Zapewniam Cię Romek-będzie nierówno :wink:

barian-kamienie wycinam ze styropianu 10cm grubości, każdy osobno, i naklejam na podstawę, czyli styropian 2cm. Robi się z tego niezła grubość, ale tak naprawdę te łączne 12cm jest w kilku miejscach.

Opublikowano

tak się przyglądnąłem jeszcze raz zdjęciu i faktycznie widać, że różnice w wypukłościach i grubości są duże. Od razu tego nie widać, bo dopalałeś pewnie zdjęcie lampą błyskową i nie ma cieni (?)

Kurcze, naprawdę fajne to, że jest tyle technik budowy - jeden nakłada piankę, inny dokleja ze styropianu... Różnicy w efekcie pewnie nie ma wielkiej, bo chodzi wszak o uzyskanie wypukłości.

Fajnie że robisz boki też (bokami ;) ? ) To jednak daje dobry efekt IMHO.

Powodzonka

Opublikowano

Baaardzo fajnie to już wygląda sision:) jeszcze boczne ściany zrobisz i efekt będzie jeszcze lepszy :D Kurcze, aż mam chęci znowu zrobić tło jak tak patrze na wasze:)

Opublikowano

Fajny pomysł i opis. Dzięki za wyjaśnienia co do zajmowania miejsca w akwarium. Jak zdobędę materiały i mi się będzie chciało to może coś takiego zrobię. Mam natomiast pyt. ile wyniosły Cię koszty takiego tła ??

Opublikowano

Widzę, że jako "podkład" pod sztuczne skałki użyłeś jakiejś płyty. Mam pyt. czy można użyć szyby ?? Mam tego w cholerę a nie chcę kupować takich płyt. Czy styropian będzie dobrze trzymał szyby ?? Czy po pokryciu CR65 nie pęknie ??

Opublikowano

Kurcze, naprawdę fajne to, że jest tyle technik budowy - jeden nakłada piankę, inny dokleja ze styropianu... Różnicy w efekcie pewnie nie ma wielkiej, bo chodzi wszak o uzyskanie wypukłości.

heh racja.. moje kolejne akwa jest robione tylko pianą .. i efekt IHMO jest lepszy od styropianu, zreszta.. sami zobaczycie 8)

sision - super efekt.. miejmy nadzieje ze zrobisz osobną fotorelacje :)

Opublikowano

sision - super efekt.. miejmy nadzieje ze zrobisz osobną fotorelacje :)

Mam taki zarys w głowie, na razie się z tym nie nagłaśniam :D nie mam jeszcze ceresitu, kombinuje też z akwa, bo przecież moja akwa chodzi ponad 3 lata!!muszę gdzieś ryby przenieść na te 3 dni, jak wkleję tło ( będzie na 100% wklejane).

Lenek, nie wiem, jak ze szkłem. Styropian, który mam, jako podstawę, kosztował mnie parę zł, a jaka dowolność kształtowania :!: szkła od tak sobie nie powycinasz. No i tu dopiero jest ryzyko pęknięcia. Chyba, że to grube szkło. No ale nie wiem... nie praktykowałem tej metody.

Jeszcze raz dzięki za miłe słowa, od razu lepiej się pracuje przy tle :D