Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jestem już za duży aby wierzyć w magię. NO3 można zbić tylko przez podmiany wody lub za pomocą żywic absorbujących NO3.

nieprawda:

- Azotany są wykorzystywane przez organizmy żywe do produkcji białek.

Więc ich redukcja następuje w wielu innych procesach niż opisałeś wyżej.

Opublikowano
nieprawda:

- Azotany są wykorzystywane przez organizmy żywe do produkcji białek.

Więc ich redukcja następuje w wielu innych procesach niż opisałeś wyżej.

A proszę podać te inne procesy wykorzystywane przez organizmy żywe (ryby i rośliny). Mówimy tu o biotopie Malawi.

Opublikowano

konradmk

Przepraszam, zacytowałem wypowiedz kolegi marcin1ja1 a nie Twoją. Sorki.

marcin1ja1

Azotany pochłaniane są przez rośliny lub glony. Również w filtrze biologicznym zachodzi proces denitryfikacji,który jest procesem przekształcania azotanów pochodzących z procesu nitryfikacji do gazowego azotu.

Oczywiście nic nie zastąpi regularnych podmian wody w celu obniżenia poziomu NO3. Ale nie zapominajmy o innych procesach, które zachodzą w akwarium.

Opublikowano
Azotany pochłaniane są przez rośliny lub glony. Również w filtrze biologicznym zachodzi proces denitryfikacji,który jest procesem przekształcania azotanów pochodzących z procesu nitryfikacji do gazowego azotu.

Ilość pochłaniania NO3 przez glony jest marginalna. Roślin w baniaku z Malawi jest jak na lekarstwo. Jedynie "las roślin" w akwarium daje zauważalne pochłanianie NO3. Denitryfikacja w złoży biologicznym to po części też spora zasługa marketingowców z JBLa i Sachema.

Tak naprawdę największa denitryfikacja zachodzi w złożach upakowanych, gdzie przepływ wody jest prawie żaden i gdzie nie ma dostępu tlenu (np. w piasku w akwarium). Mimo to nie pozwoli na obniżenie NO3 porównywalnie do podmian i żywic.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Ilość pochłaniania NO3 przez glony jest marginalna. .

ale proces taki zachodzi, oczywiście że jest marginalny i nie zastąpi podmian w celu redukcji NO3.