Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przykładowo jebao dc6000 zużywa mniej prądu niż omi 25-60 na niektórych ustawieniach. :P Sławek napisałeś to jakbyś nie porównywał nigdy takich pomp na prawdziwym "układzie". :P

Wymiary komina zeleżą od kilku czynników. Najłatwiej skopiować gotowce. Zobacz moje linki w.stopce i pod stopką. Na filmach mam wiele kominów.

Opublikowano

wiesz ta pompa 12k 80w pobiera a pompa do CO od 5 do ilu chcesz więc porównywałem pompy a pompa omi sam taka mam to porzeracz prądu więc wolę zainwestować w pompę która naprawdę mało pobiera a dużo daje bo są na rynku pompy co przy 40w dają 8k/h przy podnoszeniu 8m

a gdzie ty te linki masz ?

Opublikowano

linki już są w stopce...

natomiast jedno Ci powiem z doświadczenia jak pompa osiąga zakładaną moc to musi żreć prądu i tu nie ma mocnych... miałem w swojej histori z 6-7 pomp, dwie do CO i reszta akwarystycznych i nie ma opcji żeby pompa 40W dawała taki realny przepływ jak pompa 80W - oczywiście nie ma co porównywać drogiej z tanią itd, tam to się zniweluje nieco, ale jednak taka prawidłowość była przeze mnie obserwowana zawsze... inaczej nikt nie powinien oczekiwać 8k l/h i zużycia 30W, aż tak zajefajnych konstrukcji w zasięgu średniego budżetu akwarysty to nie ma... ;)

powiedz mi co wybrałeś to Ci postaram się cos podpowiedzieć odnośnie hydrauliki, bo pompa to pikuś, ale różnice robi dobrze zaprojektowany układ i orurowanie

Opublikowano

komin lub 2 jeszcze nie wiem dokładnie, zrzut 32mm rewizja i powrót 25mm pompa alph2 albo lfp do Co jeszcze nie wiem która. sump 5-6 komór; 1 gąbka reszta bio komora pompy a raczej zbiornik na wode jako techniczny możliwe że pójdzie tam wężownica z CO a jak nie to rury pod akwarium albo to i to.

na począdku chciałem 2 pompy i 2 kominy zastosować ale teraz to nie wiem

akw ma być pod paletki

ogólnie to to wiem co i jak tylko problem pojawia się z kominem bo nie wiem jaka ma być wysokość tego i jaki duży

mam 375 z summpem 10cio komorowym pompa omi ale bez komina 2 dziury wywiercone w szkle zrzut i rewizja powrót góra działa bardzo dobrze.

ale w 1050 nie będę miał miejsca na rury z boku akw dlatego komin bym chciał