Engell1 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor #11 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Aby zakonczyc watek dodam,, ze rybka krotko po poscie odeszla do rybiego raju
Engell1 Opublikowano 13 Lutego 2015 Autor #12 Opublikowano 13 Lutego 2015 Powracam do tematu . . .wlasnie padla mi nastepna ryba, ktora miala takie same objawy i po przeczytaniu informacji o bloat jestem prawie pewien, ze to jest to Pytanie : jakie leki powinienem sobie sprawic jakby pojawil sie nastepny przypadek ???
slawekp Opublikowano 13 Lutego 2015 #13 Opublikowano 13 Lutego 2015 Zadam może głupie pytanie ale; pisałeś że, karmisz przez karmik płatkami i granulatem lecz niektóry granulat trzeba namaczać np. O.S.I. czy aby napewno nie popełniłem błędu podając suchy, wtedy ryba która dużo się naje może spuchnąć
Slawek-meszek Opublikowano 13 Lutego 2015 #14 Opublikowano 13 Lutego 2015 Powracam do tematu . . .wlasnie padla mi nastepna ryba, ktora miala takie same objawy i po przeczytaniu informacji o bloat jestem prawie pewien, ze to jest to Pytanie : jakie leki powinienem sobie sprawic jakby pojawil sie nastepny przypadek ??? Czy Twoje ryby są osowiałe, chowają się, nie jedzą, mają wytrzeszcz oczu i najważniejsze, że puchną?? Jeżeli jesteś pewien, że to bloat są tylko dwa medykamenty które pomagają a mianowicie to metronidazol i baktoforteS. Te lekarstwa podajesz razem metronidazol 4gr/100l baktoforteS 1tabletka/50l wody w zbiorniku po trzech dniach podmiana 20% i podanie leku w połowie dawki do pierwotnej. Po leczeniu znowu podmiana i wsadzenie węgla aktywnego na około 4/5 dni. Pamiętaj aby odpowiednio spreparować węgiel. Proszę poczytaj ten artykuł jest bardzo pomocny http://www.klub-malawi.pl/index.php/faq/wiadomoci-ogolne/250-bloat--czsta-choroba-malawijskich-pyszczakow.
anonwailer Opublikowano 14 Lutego 2021 #15 Opublikowano 14 Lutego 2021 Na zaparcia u rybek stosuje się siarczan magnesu( sol gorzka) mozna kupić za grosze w aptece ok5zl za 1g- stosuje się 1 plaska lyzeczke od herbaty na jeden litr wody, rybke wkladamy do malego, oddzielnego zbiornika na 4 do 24 godz, temperatura zalezy od gatunku rybki, ja ratowalam bojownika to musialam wlozyc grzalke ok 28 'C, po wyproznieniu rybke przenosimy do jej akwarium
Andrzej Głuszyca Opublikowano 15 Lutego 2021 #16 Opublikowano 15 Lutego 2021 @anonwailer Myślę , że trochę spóźniona rada bo koledzy pytali o to sześć lat temu. Ale na pewno pomocna dla innych. Witaj na naszym forum. 1
Rekomendowane odpowiedzi