Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy możecie poradzić jakie jest optymalne akwarium na odchowanie młodych ? Chciałbym by osiągnęły ok 3-4cm poza zbiornikiem podstawowym. Czy mały zbiornik może wpływać na wzrost młodych [ 20-30l ]?

Opublikowano

Oczywiście. Z moich obserwacji wynika, a jest to myślę dość utarta opinia, że im większy zbiornik tym ryby szybciej rosną oraz wybarwiają się. Te 20-30l może być troszkę mało, oczywiście na pierwsze kilka dni wystarczy, natomiast do 3-4 cm trochę daleko.. ;)

Opublikowano

To zależy ile chcesz trzymać rybek w takim 30 l akwarium, 10-15 szt odchowasz , gorzej będzie z większą ilością ryb. Nie wiedzieć czemu po wpuszczeniu narybku do większego akwarium szybciej rośnie. U mnie po miesiącu różnica jest widoczna.

Opublikowano

Oczywiście że wielkość zbiornika odgrywa znaczną rolę. Wychowałem pierwsze pyszczaki w akwarium 54 litrowym. Podrastały w nim do wielkości 4 cm a po czym wędrowały w świat. Było ich tam w okolicy 20-25. Były to raczej mniejsze gatunki.

Opublikowano

Popieram zasade- "im większe-tym szybciej rosną".Ja mam 18 sztuk 2-2,5cm Meylandia red-red w akwa 96 litrów.Mamuśka wypuściła je w polowie grudnia-pływaja same.

-- dołączony post:

Oczywiście chodziło o zasade- "im większe akwa-tym szybciej rosną". Sory za błąd

Opublikowano

Dzięki za wasze uwagi ; mały 30l zostawie na oddzielenie młodych od matki a na wychowanie uruchomie ok 100l. Tak średnio w waszych hodowlach ile potrzebujecie czasu na wychowanie młodych i powrót do doroslych ryb ?

Opublikowano

To zależy od wielu czynników gatunek, ryby dorosłe do których mają wrócić. Popularne mbuniaki wracające do popularnych mbuniaków pielęgnowane w dobrych warunkach potrzebują 3-5 msc.