Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, planuje w najbliższym czasie zredukować obsadę a właściwie ten jeden gatunek. Aktualnie posiadam 10 szt. Maingano 5-6cm, Perlmutty 1+3 i Saulosi Coral 1+2 (póki co). I teraz pytanie. Wiem że mam 5 samców i 5 samic (inkubowały). Niby sprawa prosta bo jest z czego wybierać ale zastanawiam się czy zamiast standardowego układu 1+4 nie zostawić np. 2+4-5. Samiec alfa rządzi w akwa ale drugi jest tych samych rozmiarów i raczej nie wchodzą sobie w drogę (do tarła przystępuje tylko alfa). Reszta pochowana po kątach. Jak myślicie uda się? Czy raczej mało możliwe?

Akwarium 240l.

Opublikowano

..też mam ( jak się okazało ) dwa samce. Jest spokój..Rządzi i tak "saulosi". Nie ma reguły....U wielu kolegów jak u Ciebie Maingano potrafi być samcem alfa i potrafi być bardzo agresywny> Ja mam "baranki" .Darek..Póki się da to próbuj trzymać dwa samce..Jak coś będzie się działo to się pozbędziesz ..I tyle.

Opublikowano

No nic, dzięki za opinie. Słyszałem że to nieprzewidywalne ryby, u każdego inaczej. Póki co agresja jest raczej wewnątrzgatunkowa, spróbuję zostawić 2, najwyżej jednego się pozbędę.

Opublikowano

darek_vn

W jakim wieku są u Ciebie poszczególne gatunki i gdzie kupowałeś Perlmutty?

Andrzej Wroc

Maingano, jeżeli są młodsze od pozostałych, to mają prawo być zdominowane.

Z czasem jednak to one powinny przejąć władzę w akwa.

U mnie , do pewnego momentu Maingano sa potulne, ale zawsze przychodzi " ich czas".

Opublikowano
Maingano, jeżeli są młodsze od pozostałych,to mają prawo być zdominowane.

Z czasem jednak to one powinny przejąć władzę w akwa.

Przecież napisał, że samiec alfa rządzi w akwa, problem nie leży w tym, że są zdominowane albo nie, tylko w jaki sposób zredukować ten gatunek...

-- dołączony post:

Samiec alfa rządzi w akwa ale drugi jest tych samych rozmiarów i raczej nie wchodzą sobie w drogę (do tarła przystępuje tylko alfa)

Zrób tak jak napisał Andrzej, skoro nie wchodzą sobie w drogę to próbuj dwusamcowo. Zazdroszczę swoją drogą bo ja miałem na początku 8szt. Maingano i wygląda na to, że za jakiś czas zostanie już tylko samiec alfa...

Opublikowano

Wiele lat temu Auratusy, Maingano i Chipokae miałem w układzie 2/5-6.

Układ się nie sprawdzał - po około 1 -1,5 roku zostawał jeden samiec, drugi był zabijany przez silniejszego. Teraz mam układy 5/6-10 i jest ok. Hierarchia samców co jakiś czas się zmienia, a przy okazji są ciągle wewnątrz gatunkowo stymulowane co uwidacznia się w kolorystyce dominantów. Przy tej okazji wiem, że nie tylko jeden samiec jest ojcem uzyskiwanego potomstwa.