Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli nie masz w zbiorniku źródeł zabarwienia wody (na przykład

korzeni) to karteczka nigdy nie będzie żółta, nawet bez węgla.

Już prędzej zielona, ale na to węgiel nie pomoże :-)

W drugim, nowszym zbiorniku woda mi regularnie zielenieje/żółcieje,

w zasadzie sam nie jestem pewien. Mam zamiar w przyszłym tygodniu

włożyć węgiel do kubłów, bo w tym zbiorniku korzenie mam dość

potężne, i być może jeszcze trochę barwią.

Lub ewentualnie nadal z utęsknieniem czekam na pojawienie

się glonów osiadłych - na razie nawet okrzemek nie było, a to

już piąty miesiąc - bo podejrzewam też, że to może być efekt

glonów pływających, i nie pozbędę się tego, póki osiadłe się nie

rozwiną.

W starszym zbiorniku mbunowym nie miałem żadnych podobnych

efektów, ale tam mam tylko jeden wąski badyl, a i glony osiadłe

pojawiły się bardzo szybko.

Opublikowano
sadze, ze karteczka nie powinna byc podluzna, raczej powinna byc kwadratowa. :lol:

to co pisałem jest właśnie z linka marsa który kiedyś czytałem;

Dobrym i ciekawym rozwiązaniem pomagającym określić, kiedy powinniśmy wymienić WA w naszym systemie filtrującym, jest zainstalowanie na jednym z boków akwarium kawałka białego plastiku pomalowanego do połowy żółtawą, nierozpuszczalną w wodzie farbą. Kiedy, patrząc od strony drugiego boku zbiornika, nie jesteśmy w stanie odróżnić żółtawej części plastiku od białej, to znak, że węgiel należy już podmienić.

• 5 lat później...
Opublikowano

Ja wrzucilem wegiel do zewnetrznego i lata tam juz dwa miesiace.Nie zauwazylem zadnych negatywnych skutkow w akwa.Czytalem gdzies ,ze wegiel po okresie sorbcyjnym bardzo dobrze sprawdza sie jako zloze biologiczne dla bakteji nitryfikacyjnych,tak wiec postanowilem zrobic maly test.

Opublikowano
Bo np. ceramika jest lepszym. Węgiel głównie jest używany do pozbycia się chemii z wody np. po odbytej kuracji lekami.

Ja wiem ze wegiel jest do pozbycia sie lekow itp.Ale czytalem gdzies ze w oczyszczalniach sciekow jako zloza biologicznego uzywa sie tylko wegla aktywowanego bo jest swietnym zlozem baktetji.Wiec dlaczego akwarysci sie tak tego boja???????:confused:

Opublikowano

Węgiel aktywowany jest świetnym podłożem do filtracji biologicznej, tlenowej i beztlenowej w denitryfikatorach. Czy nie używa się go powszechnie.. używa, cała amerykańska akwarystyka stoi na węglu. Na pewno cena złoża robi różnicę.

• 7 lat później...