Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Staszku ja używam tych modułów 5630 w moim akwarium już jakiś czas. Nie mam niczym zabezpieczonych przed wilgocią. Na noc mam wyłączony wentylatorek więc pod pokrywą jest bardzo mokro. Na 4 moduły nie zjarał się jeszcze ani jeden.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Wczoraj zmodyfikowałem swoje oświetlenie. Wyleciała belka stalowa a na jej miejsce wszedł kształtownik plastikowy - taki natynkowy do przewodów szeroki na 10 cm.

Przykleiłem do niego 4 moduły samsung 5630 (po dwa na stronę) i w drugim równoległym rzędzie 8 sztuk samsung rgb(po 4 na stronę). Całe kable pięknie schowałem w plastikowym korytku a od spodu widać tylko same moduły.

Ustawiłem sterownik tak, że wszystkie kolory są na full. Wychodzi z tego piękne białe światło. W połączeniu z moimi 5630 efekt jest rewela. Ryby wyglądają przepięknie. Do tej pory nie widziałem pięknej czerwonej płetwy mojej Aulonocary Cape MaClear.

O 22.15 zgasły samsungi 5630 i zostały same rgb. W domu ciemno a efekt akwarium rozłożył mnie na łopatki. Żadne zdjęcie tego nie odda. Coś pięknego. Nie jest za jasno ale i nie jest mrok. Każda ryba ma swój kolor, który aż od niej bije.

Chętnych zapraszam do obejrzenia póki dzień krótki i będzie można zobaczyć ten efekt.

Nagram jakiś film sle muszę zakończyć leczenie i pozbyć się żółtej wody po leku :) Wtedy mam nadzieję efekt będzie jeszcze lepszy.

Opublikowano

Ja myślę wsadzić to w aluminiowy caownik.Puki co nie znalazłem sklepu który sprzeda mi 1,5 m.Caownik wejdzie w szyny(standardowej pokrywy aluminiowej) i będzie przesowny jak belka oswietleniowa..

Opublikowano

Efekt samych rgb na ustawieniu białej barwy zimnej jest mega.Red rady stały się czerwone a Acei świecą płetwy grzbietowe.Copadichromis biała płetwą grzbietowa aż razi w oczy.Dzięki wam.Bez was w dalszym ciągu trzymalbym dorosłe hongi w akwa 160l i żył w przekonaniu ze jest im dobrze,cieszylbym się ze swietlowek t8 i nie miałbym wydajnej filtracji tylko tetre cieknaca.Dzięki.

Opublikowano

Bo ledy dają świetne światło ale muszą być odpowiednio dobrane. Byłem ostatnio w Aqua medicu

( morszczyzna) wsio tam jest na ledach. Kolory powalają i jedyna różnica po rozmowach z właścicelem to taka że w morszczyźnie potrzeba mega mocne światło(dlatego tam maja power eldy i cree), a w malawi już nie trza więc stykają moduły 5050 czy 5630.

Opublikowano

Przewaliłem cały ten wątek i chciałbym również zastosować dwa, może trzy takie moduły niebieskie do oświetlenia czarnego tła z PCV, aby wyszła z tego taka granatowa poświata, co powinno dać fajny efekt głębi. Pytanie tylko czy takie dwa moduły mogę bezpiecznie zamontować bezpośrednio do wzmocnienia wzdłużnego w akwarium (od spodu na klej albo jakoś od góry) czy trzeba do tego dorobić jakąś małą obudowę aby działała jako radiator?

Opublikowano

U mnie oryginalne taśmy od tych modułów trzymają jak cholera. Nawet do metalu. Wczoraj właśnie próbowałem je oderwać i się mocno musiałem postarać bo mie chciało puścić. Oczyść dobrze szybę i będzie Ok. Pamiętaj jednak o dobrym zabezpieczeniu łączeń kabli.