Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki od maja w 240l zbiorniku w dodatku przerybionym (30szt)

Ponieważ miała to być prowizorka wypełniłem najtańszym i najbardziej prymitywnym jak sie zdaje wkładami : jedna komora watolina (chyba potrójnie złożona) a pozostałe 2 kosze wypełnione keramzytem

Raz go (raczej z ciekawości) otwierałem i jest ok - woda mimo sporadycznych podmian trzyma parametry jest czysta i jedyny problem to okrzemki które znikają własnie po pojawieniu sie ślimaków

Tak więc sądze ze w Twoim o połowę mniejszym zbiorniku wystarczy

Opublikowano

Posiadałem taki filtr i miałem w nim matrix, purigen. W 140l da sobie spokojnie radę. Wrzuć do niego np matrixa, purigen, grys koralowy lub ceramikę. Najlepiej poszukaj na forum odpowiednich wkładów są tańsze i droższe wybór należy do Ciebie. Załóż na zasys gąbkę by syfu mniej wciągało. Jest to cichy filtr, uważaj tylko na kosze, ostatni ( na dnie kubełka) lubi się zassać więc staraj się go wyjmować równomiernie i delikatnie trzymając rączkę koszyka po obu stronach, a nie po środku.

Opublikowano

Jak długo już filtr pracuje? Może jeszcze są pęcherze powietrza i wirnik Ci głośniej pracuje. Ja musiałem do szafki zajrzeć lub spojrzeć na wylot by się upewnić czy pracuje filtr.

Opublikowano

Daj mu czas. Jak jest nowy to musi sie dotrzec. U mnie JBL po tygodniu stał sie bezgłośny. A na początku też sobie pobrzękiwał. Mam tylko problem z wibracjami które idą na szafkę, ale na to też już mam pomysł.

Opublikowano
Z 2godziny pracuje

...prawdopodobnie jeszcze jest zapowietrzony!

Nie mam tego filtra ale na rysunku widzę taki niebieski owalny przycisk który pewnie służy do zasysania wody.Ponaciskaj nim kilkakrotnie , powinno pomóc. Możesz też lekko kubełkiem na boki poruszać. Prędzej czy później i tak powietrze będzie już niesłyszalne;)