Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nikt nie pytał jak karmiłeś samice przed tym jak miała młode, co podajesz rybą ? Brak witaminy D powoduje zaburzenia w budowie szkieletu co jest ważne w pierwszych dniach życia młodych ryb. Witamina ta występuje w żółtku jajka kurzego , nie bez powodu taki pokarm podają często hodowcy ptaków ozdobnych posiadających młode pisklaki. Przyczyn może być wiele, chów wsobny, parametry wody, pokarm.

Opublikowano

jesli chodzi o pokarm to podaję:

- OSI Spirulina

- OSI VividColor

- Premium Cichlid Plant z Nature Food

- Supreme Artemia z Nature Food

małym w kotniku natomiast podawałem JBL Fluid Artemia, czyli ten gotowy w płynie i on mnie trochę zastanawia, poza tym dostawały 3 pierwsze pozycje co duże

Opublikowano

wczoraj wysłałem je do krainy wiecznej spiruliny.. :( dodam, że po za brakiem ogona ich przyrost tez był nienaturalnie mały, narybek z ogólnego choć późniejszy (z innej samicy) był wielkością zbliżony, niektóre osobniki nawet większe, a różnica ok. miesiąca!

Dla ciekawości forumowiczów dodam, że ta jedna sztuka z ogonem wpuszczona do ogólnego, wczoraj została przełamana przez pyszczaka (nie zjedzona!), myślę, że duże ryby same eliminują chore i słabe, zdrowego narybku nie ruszają..

Warunki w ogólnym uważam rybki maja dobre, gdyż 2 następne samice noszą młode... miły akcent na koniec! ;-)

Opublikowano

W sumie to najlepsze rozwiązanie. Kiedyś na wyraźne życzenie syna miałem w niedużym baniaku stado wadliwych ryb. Jednak to droga do nikąd bo za jakiś czas zbiornik był za mały a moich inwalidów gdy dorosły szkoda mi było eliminować. Awaria grzałki rozwiązała problem. Przeżyły tylko 3 sprengerae i to te z najmniejszymi wadami. Kuzynka wzięła je do siebie i nawet z dorosłymi zdrowymi rybami dawały sobie radę. Fakt, że ich defekty były związane z nie wykształceniem pelnowymiarowej płetwy ogonowej i miały raczej charakter wady estetycznej. Wpuszczenie i śmierć pyszczaka teoretycznie zdrowego mogą sugerować, że rybka też była wadliwa. Jednak nie ma co do tego pewności. Nie jest tak że pyszczaki eliminują tylko chore egzemplarze. Próbują eliminować wszystkie tyle, że maluch zdrowy i silny nie do końca ma chęć stać się obiadem a ma większe możliwości aby dorosłym to skutecznie uniemożliwić.

• Dziękuję 1