Skocz do zawartości

HQI - co to za żarniki/lampy - z normalnym gwintem???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy HQI ktore jest z reguly sporo powyzej lustra wody nie ma problemu. Zwroc uwage, ze swietlowki tez masz na 220V , w wentylatorkach jedyny kontakt z elektrycznoscia jest na dwoch koncowkach przy silniczku i akurat to jest bardzo latwo zaizolowac.

Opublikowano

tutaj akurat nie jestem jeszcze pewny gdzie zawiśnie hqi - zastanawiałem się nad tym tylko pobieżnie i stwierdziłem, że lepiej jakby lampa była poza obudową u góry - wlaśnie z powodu temp., ale nie jest to jeszcze ostateczność...

nie wiem nawet jaka będzie pokrywa, bo cały czas myślę o łatwości obsługi "donic" tam zawieszonych i na razie z racji pokrycia wnętrza laminatem jest problem z zawieszeniem odpowiednich "suwnic", a ręczne wyciąganie donic ważących dobre kilkanaście kilo będzie kłopotliwe...

jak rozwiążę ten problem i równocześnie określę wysokość pokrywy, to bede mógł ocenić gdzie wejdzie lampa...

inną rzeczą jest to, ze pod koniec września przyjdzie zbiornik - kupie lampę i zaleję pusty żeby zobaczyć gdzie zawieszona wygląda lepiej...

a rozważając inną filtrację , to czy ktoś testował "otwarty" zbiornik z malawi? hqi nad? (znaczy jak to wtedy zabezpieczyć, żeby ryby nie wyskakiwały? i czy jest sens bez pokrywy?)

Opublikowano

ja mam HQI bez pokrywy a akwarium przykryte od góry jest szybą. ryby nie wyskakują a HQI nie podnosi temperatury wody.

Opublikowano
ja mam HQI bez pokrywy a akwarium przykryte od góry jest szybą. ryby nie wyskakują a HQI nie podnosi temperatury wody.

z jednej strony to fajnie bo skupiasz wzrok na samym akwa i nie ma nad nim pół metra pokrywy, ale z drugiej to czy to jednak troche nie razi? wiem że pisałeś w komentarzach do Twojego baniaka, że można się przezwyczaić, ale akwa będzie w salonie gdzie śpimy (żona od 22, ja od 2 w nocy) i chciałbym, zeby się paliło do 23-24 i to może być kłopot...

Opublikowano
chciałbym, zeby się paliło do 23-24 i to może być kłopot...

Zastosuj do oswietlenia nocnego dwie niebieskie diody dyfuzyjne 10mm i nie bedziesz mial klopotu.... Nocne zapalaj 22:29 ,glowne gas np o 22:30, a pozniej pozostan przy nocnym. Po pierwsze nie razi w oczy, po drugie wieczorem wyglada rewelacyjnie i co najwazniejsze pomaga zasnac. :)

Opublikowano

jeżźeli miało by się tak długo palić to czy w pokrywie czy bez to i tak w pokoju będzie jasno, więc lepiej zrobić niebieskie oświetlenie nocne które nie przeszkadza w spaniu, po drugie zastanawiam się po co włączać na tak długo oświetlenie ? do 23 - 24 ?

u mnie o 22 rybki mają ciemno a swiatło włącza sie o 7 rano więc te 15 godzin w zupełności im starcza.

Opublikowano

palenie od 7:00 rano... ja będę zapalał od około 9:00 - rano jest u mnie i tak ciemno, bo są żaluzje, a ja przed 9:00 nie wstaje 8)

ale macie rację - te oświetlenie nocne i tak planowałem...

A testował ktoś kiedyś żarniki >6000K?

wiem, że to nienaturalne dla biotopu, ale z ciekawości pytam, bo mi się podoba poświata...

Opublikowano

Jak planujesz nocne posluchaj sie mnie.... dwie niebieskie diody dyfuzyjne 10mm ( ciemno-niebieskie bo pojawily sie juz chyba jasno- niebieskie)... zadnych 10 zwyklych.... roznice zobaczysz golym okiem :D