Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich- jestem nowym uzytkownikiem wiec prosze o wyrozumiałość i pomoc.Zakupiłem akwarium 450 l 160x60x50. Posiadam do tego akwarium dwa filtry zewnetrzne. Jeden z nich to chińczyk HW-303b (3 szt koszyczków) a drugi TETRA TEC EX 1200 (3 sztuki koszyczków) . Moje pytanie brzmi nastepująco czy taka filtracja wystarczy czy zastosowac jeszcze filtr wewnwtrzny który rownież posiadam. Prosze równiez o opisanie jakie wkłady filtracyjne i gąbki zastosować w poszczygólnych filtrach zaczynajac od dołu.

Opublikowano

Witaj, biologicznie te dwa kubły powinny sobie spokojnie poradzić, filtr wewnętrzny zastosuj jako filtr mechaniczny, czyli bez żadnych wkładów, po prostu gąbka na zasys i już ( to samo na zasysach do filtrów zewnętrznych, ograniczy to wpływanie syfu do kubła, a co za tym idzie zmniejszy częstotliwość czyszczenia go). Przy tej długości akwarium zastosowałbym jeszcze jakiś falownik do poruszenia wody, dużo osób na forum poleca Jebao WP25, osobiście widziałem jego działanie u znajomego i robi wrażenie ;) Co do wkładów to masz rózne możliwości, ceramika, grys koralowy (podnosi pH), lawa wulkaniczna. Wkładasz coś w zależności od tego jaką masz wodę w kranie i czy dużo musisz kombinować żeby dojść do dobrych parametrów w akwarium. U mnie w kuble jest sama ceramika z gąbką na filtracji wstępnej i biologia, jak i parametry wody są w porządku.

Opublikowano
Przy tej długości akwarium zastosowałbym jeszcze jakiś falownik do poruszenia wody, dużo osób na forum poleca Jebao WP25, osobiście widziałem jego działanie u znajomego i robi wrażenie ;)

cena też robi wrażenie jak na pierdółkę do bujania wodą... :)

Opublikowano

uważam, że to co masz już Ci w zupełności wystarczy, ale do środka kup jakąś głowicę powerhead z gąbką np aquel circulator 2000, falownik nie jest Ci potrzebny