Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Chciałbym na chwilę odkopać ten temat. Kupiłem jeden worek. Płukałem go chyba z 3 godziny. Dziś postanowiłem zrobić małe zmiany w akwarium i musiałem odgarnąć w jednym miejscu piach aż do dna i normalnie w akwarium zrobiło się mleko. Wsadziłem do filtra watę JBL, myślicie, że to pomoże? To zmętnienie pod światło wygląda jak mgła, ma bardzo drobne cząsteczki. Pomoże wata, czy trzeba z tym żyć i zejdzie to z podmianami?

Opublikowano
Wsadziłem do filtra watę JBL, myślicie, że to pomoże? To zmętnienie pod światło wygląda jak mgła, ma bardzo drobne cząsteczki. Pomoże wata, czy trzeba z tym żyć i zejdzie to z podmianami

..do rana śladu nie będzie ze zmętnienia!

Opublikowano

To zupełnie normalne, kiedy poruszasz piach w wodzie, zaczynają się unosić wszelkie drobiny. Moim zdaniem, nawet nie do rana, ale w kilka godzin będziesz miał porządek, przynajmniej u mnie to tyle trwało po zmianach wystroju.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam Ja też kupiłem ten piach i faktycznie można go płukać 3 godziny i nadal jest mętnie w wiadrze. Jednak nie to mnie martwi czy w takim razie nie będzie później z nim problemu. Rozumie ,że to zmętnienie to wynik niskiej gradacji , a więc czy nie będzie się unosić i zacierać filtrów?

Opublikowano

Płukać można ( każdy piach) na zwykłym kuchennym sicie . Wysypać małą porcję i polewać z węża, najlepiej w ogrodzie. Pozbędziecie się większości drobnicy. Płukanie w wiaderku to już tylko kosmetyka, dla sprawdzenia efektu.