Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po ostatnim poście, aż się przestraszyłem i pomyślałem, że zapytam was o radę, kupiłem akwarium 375L od szklarza i zacząłem się bać - czy dokleić wzmocnienia poprzeczne? Chciałem też poprawić trochę klejenie, więc kupiłem też silikon od Juwela ( 2 miesiące temu :D ) samo akwarium stoi od 3 miesięcy więc trochę zakurzone), a co do klejenia to zacząłem mieć wątpliwości, czy nałożenie 2 warstwy silikonu nie zrobi nic z tą pierwszą

( silikon kurczy się podczas schnięcia) zaraz wstawię zdjęcia

no dobrze to są zdjęcia, trochę zakurzone to akwarium :

post-15063-14695719389064_thumb.jpg

post-15063-14695719420136_thumb.jpg

post-15063-14695719422077_thumb.jpg

post-15063-14695719424182_thumb.jpg

post-15063-14695719426385_thumb.jpg

post-15063-14695719428927_thumb.jpg

Opublikowano

To raczej pytanie do wróżki.

Kolego jeżeli szklarz używa świeżego kleju i dobrze wypoziomujesz akwarium to będzie ok, jak dla mnie nie masz wpływu na to co ma się stać. Jeżeli się obawiasz to ustaw akwarium na styropianie w piwnicy i napełnij je wodą. Jak tak zrobisz, gwarantuje że Cię to uspokoi.:razz:

Opublikowano

A ja bym nie wklejał. Mam 120x45 bez żadnych wzmocnień z 10tki. Ok jest kilka cm niższe i krótsze ale szyba wyfina się tylko o 1mm. Więc u Ciebie wygięła by się tylko o 3, a ze wzdłużnymi nie wygnie się wcale.

Niemniej patrząc na narożnik zalewałbym testowo w garażu.

Opublikowano

no to wklejam! a tło będzie czarne, takie malawi z efektem głębi najbardziej mi się podoba, wg mnie nie ma sensu wydawać kasy na struktularne

-- dołączony post:

wiecie co, obawiam się, że to wzmocnienie ( na szczęście tylko z jednej strony) ma za mało silikonu, przez co może za bardzo napierać na szybę ( to też może być wg mnie powodem pęknięcia tej 240 u kolegi)