Skocz do zawartości

Oświetlenie dla laika RGB COB od 10W - 200W Ciąg dalszy nie koniecznie dla laika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy zasilaczy 12V i zasilaniu diody 9V na rezystorze muszą "odłożyć się" 3V. Ze wzoru R=U/I wychodzi 3V/1A czyli rezystor 3 Ohm. I na min 3W choć lepiej na więcej.

Wysłane z telefonu

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Radiatory w dobrych sklepach mają podane wartości ile energii są w stanie skutecznie rozproszyć w W/cm-długości, w W/cm^2 w zależności od rodzaju... wystarczy przyjąć maksymalną wartość jaką dioda może wyemitować i zobaczyć jak dużego radiatora danego typu potrzebuje.

Opublikowano

Rozumiem ze należy podejść do tematu obliczenowo a rezystancje termiczna radiator-otoczenie licze

Rtr_r-a=(Tj-Ta)/(P) - Rtr_j-c - Rtr_c-r

Tj-max temp. zlacza 40 °C (w jakiej ma pracowac)

P- moc wydzielana 10W

Rtr_j-c - rezystancje termiczna zlacze-obudowa 3°C/W (ten najgorszy wzialem pod uwage)

Rtr_c-r - rezystancje termiczna obudowa-radiator 3°C/W (zakładając połączenie na paste termo)

Uzyskam wynik Rtr_r-a 2,6 °K/W.

Profil A4463 ma jakieś 3,7 °K/W dla 10cm wiec na 25 cm powinno wystarczyć

Mam nadzieje ze o to chodzilo

Opublikowano

Dobór rezystorów dla tej diody:

Dioda/diody LED RGB 10W (4992927569) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img02.allegroimg.pl/photos/400x300/49/92/92/75/4992927569@@AMEPARAM@@02@@AMEPARAM@@49/92/92/75@@AMEPARAM@@4992927569

Jakie przyjąć wartości Vf i If ?

Przyjecie wartości: If = 300mA oraz Vf = 6,75V dla R i Vf = 9,6 dla GB daje oporki 18 i 8 Ohm.

Jak coś pomieszałem to proszę o poprawienie

Zastosowałem rezystory takie jak podał Heniu 22 i 39Ohm (akurat je miałem) tyle że 1W, grzeją się tak że w palcach nie utrzymam. Jak jest u was?

Opublikowano

To ta sama dioda co polecał ją Henryk, tyle, że on mocno ograniczył jej prąd, dlatego jego rezystory mają tak dużą rezystancję aby mocno ograniczyć prąd.

Ja bym przyjął prąd rzędu 200-250 mA aby nie chodziły na max swojej mocy.

Wysłane z telefonu

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

wypada podziekowac koledze deccorativo za opublikowanie koncepcji

lampe wykonalem zgodnie z insturkcją, diody z ebay, sterownik takze, rezystory zgodne z instrukcja

oswietlam akwa o powierzchni dna 200x80 na 7 diodach i powiem tak belke ustawilem lekko do przedniej szyby, tył jest ciemniejszy nieco niedoswietlony ale jako ze roslin brak to wyglada to dobrze

czerwone ryby (tropheus moliro) wybarwia rewelacyjnie bez jakiegokolwiek porównania do kombinacji power glo+aqua glo

byc moze dodam jeszcze na tył jakies 3 diody albo moduły ale to w ramach zimowej nudy albo jakiegos natchnienia na lutowanie

polecam raz jeszcze diody rgb do podbicia czerwonego koloru!

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Koledzy zabieram się za zrobienie takowej lampy mam już wszystko potrzebuje tylko waszej pomocy w określeniu jakie potrzebuje rezystory. Pomożecie ??

Takowe diody zakupiłem

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6026222784

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6021774048

Belka będzie posiadała 2 rzędy diód jeden rząd rbg a drugi typowo biały.

Pomożecie w doborze rezystorów mam dane z kalkulatora ale chce je potwierdzić.

Opublikowano

Jeśli zasilacz montażowy 12V w którym można dokładnie ustawić 12V i chcesz te chińskie diody wysterować na 100% a potem sterownikiem zregulować to:

do białych rezystor 3,3ohma 5W

do G - 5,7ohma 3W

do R - 15 ohm 3W

do B - 4,7ohma 3W

Opublikowano

Tak będzie to zasilacz montażowy.

Chcę zrobić tak by było dobrze

Mam je wysterować na 100% czy lepiej na 60% ?

I jeszcze pytanie czy te diody według ciebie są złe polecisz jakieś inne na allegro ?