Skocz do zawartości

Oświetlenie dla laika RGB COB od 10W - 200W Ciąg dalszy nie koniecznie dla laika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sterownik podtrzymuje pamięć. Sprawdziłem u chińczyka na stronie. Więc jest ok. Jeśli moje przypuszczenia się potwierdzą to pozostanie zredukować.prąd i napięcie przed diodą.

EDIT: ok sklepu mojeledy.pl nie polecam!

Na moje dopytanie się, najpierw stwierdzono że nie zadziała, bez podania innej propozycji. Na moje wklejenie linka do postu deccorativo w którym pokazuje że można podawać tym ledom 12V zasilanie tylko wystarczy zastosować rezystory, otrzymalem odpowiedz ze sklepu, ze no tak będzie działać, ale złamie zasady gwarancji ingerując w układ.

Zapytałem zatem jaka utrata gwarancji z powodu ingerencji rezytorem? Nie uzyskalem odpowiedzi, a gróźb tego typu źle znoszę... Więc zakupy zrobię w innym sklepie.

Opublikowano
Cytat:

Zamieszczone przez krzysiek2301

Panowie właśnie jestem po teście oświetlenia z innym mocniejszym zasilaczem. Podłączyłem taki od laptopa i oświetlenie przy dwóch diodach jest dla mnie satysfakcjonujące . Teraz tylko podłączyć chłodzenie i gitara. Swoją drogą to nie spodziewałem się, że diody mogą się aż tak grzać ! Kształtownik aluminiowy 60x20x1,5 długi na metr po pięciu minutach był już ciepły

Znaczy chcesz powiedzieć, że zamiast 12V podałeś na diody koło 18V?

Nie dziwne, że lepiej świecą bo i większy prąd przez nie płynie. Tyle, że napięcie na diodach odbiega od napięcia roboczego. Ciekawe jak długo pochodzą..

a to przypadkiem nie jest tak, że sterownik rgb na wejściu ma 12-24V, a na wyjściu ma 12V ?

Opublikowano

Makok, a dlaczego nie zastosujesz sprawdzonego już zestawu sprzętu zaproponowanego przez deccorativo, tylko wyważasz otwarte już drzwi???:confused::confused:

Zastosuj TC-420 z ledami wraz z rezystorami o których mowa w temacie by deccorativo i masz po problemie ;) Działa, więc nie wiem co chcesz ugrać :cool:

Opublikowano

Wszystko ok, ale tam są nieaktualne linki do aukcji więc ciężko to kupić.

Z drugiej strony dzisiaj rozmawiałem z Wojtkiem, autorem aquareefmeter.com, który potwierdził że ARX który zakupiłem wraz z ARMem ma sterowanie 4 kanałów PWM 5V za pomocą modulacji. Nie wiem co to znaczy, ale wiem że w zasadzie potrzebuje teraz drivera sterowanego sygnałem PWM. Stwierdził też że są zasilacze dające się sterować sygnałem odrazy w zestawie. Naradzie szukam. Może ktoś ma jakieś propozycje?

Opublikowano

@Jargos - nie, tam jest sterowanie przez zatykanie/odtykanie tranzystora i prawie całe napięcie idzie do diód. Natomiast elektronika sterownika jest już zasilana z jakiegoś stabilizatora napięcia, dlatego można stosować taki zakres napięć zasilających.

@g.pajak. TC420 wychodzi dwa razy drożej a jeśli koledze nie zależy na wschodach/zachodach czy automatycznej zmianie barwy to po co przepłacać?

@makok - przy takim podejściem to może sami nie wiedzą co sprzedają? ;)

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Ja polecę Ci zrobienie lampy na diodach, modułach x-pg cree np:

https://www.maritex.com.pl/pl/shop/category/15212/

Do tego taki driver :

LED DRIVER SST90 SST50 XP-G XM-L 350-5000mA (4812018432) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img07.allegroimg.pl/photos/400x300/48/12/01/84/4812018432@@AMEPARAM@@07@@AMEPARAM@@48/12/01/84@@AMEPARAM@@4812018432

i zasilacz np:

Zasilacz Mean Well RS-150-24 24V/6,5A 156W (4786729229) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img07.allegroimg.pl/photos/400x300/47/86/72/92/4786729229@@AMEPARAM@@07@@AMEPARAM@@47/86/72/92@@AMEPARAM@@4786729229

Ja budując swoją lampę wiedzę czerpałem z tej strony:

http://nano-reef.pl/topic/48863-lampa-led-diy-parainstrukcja-budowy/

Opublikowano

O driver sterowany PWM rewelacja. I do tego pełna gamma wyboru zasilaczy. Dzięki Piter. Jeśli chodzi o cree to ich zakup jest w moim przypadku bezzasadny. Nie mam korali więc chińskie RGB są wystarczające.

Opublikowano

Narzekacie, że temat jest nieczytelny przez wygasłe aukcje. Zerknijcie do postu #44 tam zarchiwizowałem jedną. Proste i nie trzeba szukać i pytać.

Opublikowano

Życie jest ciągłym poszukiwaniem. Nie czytałem całego wątku. Przyznaję.

-- dołączony post:

Po dłuższych poszukiwaniach ciekawą dla mnie propozycją są moduły z aqualed.pl. Tanie nie są, ale mają wbudowane drivery, z defaultu mają 4 kolory, wszystko jest sterowalne PWM i mają doskonałą dokumentację i instrukcje dla laika. 4 takie moduły nieco podwyższyły by mi koszty, ale rozważam tą opcję.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ja również. Kształt głowy mi nie pasuje do saulosi
    • Obstawiam że na 99% to demasoni.
    • Bartku...demasoni nawet jak ledwo się " urodzi" to widać jego zdecydowane barwy czyli pasy pionowe. Nie można jego pomylić z inną rybą . No chyba , że jest złego gatunku. Wydaje mi się , że to może być saulosi lub coś innego.
    • Ta największa wygląda na crabro.
    • To Ty jesteś bardzo dzielny, albo bardzo silny, albo masz nieduże akwarium. Przy zbiorniku 160 litrów - wielkość mini jak na malawi - podmiana 25% to jest 40 litrów - wiadrami w jedną i w drugą. Przy większych akwariach odpowiednio więcej. To już chyba lepiej ciągnąć węże.  Jak już się upierasz przy targaniu tej wody, to wygodniejsze od wiader mogą być kanistry - trudniej rozlać. Ja tak na razie uzupełniam wodę w dolewce.  Jeżeli masz miejsce w szafce - mnie się takie rozwiązanie bardzo sprawdziło - można tam zamontować narurowca i na czas poboru wody łączyć go z siecią wężem ogrodowym z szybkozłączką.  Z drugiej strony wpiąłem zestaw na stałe do rury prowadzącej wodą z sumpa do akwarium. Jak widać na zdjęciu, założyłem też elektrozawór z wyłącznikiem pływakowym, żeby nie przelać.  Co do wkładów - mam polipropylenowy, odżelaziający i węglowy. I jeszcze jedno drobne udogodnienie: Wąż doprowadzający wodę do filtra podpinam do baterii prysznica. Żeby nie musieć za każdym razem odkręcać węża i nakręcać końcówkę do podłączania szybkozłączki, wąż prysznica dokręciłem do szybkozłączki z gwintem zewnętrznym 1/2" (trochę się naszukałem w internecie). Tym sposobem przepinam tylko węże. Zastanawiam się jeszcze nad założeniem za elektrozaworem trójnika i podłączeniu tam modułu z żywicą jonowymienną - w ten sposób ogarnę też temat uzupełniania wody w dolewce.    
    • Poziome psy - Melanochromis auratus Plamy - Nimbochromis livingstonii Bez Pasów - 3 x Pseudotropheus sp. 'acei' Pionowe pasy - słabo go widać, Chindongo demasoni albo Chindongo saulosi Ta największa, trudno powiedzieć, jakiś Pseudotropheus? W tej misce, bez napowietrzania i przykrycia za długo nie pożyją.
    • Siemka potrzebuje info co za pyszczole tu pływają 😁😁😁🍺
    • Cześć  To stary temat ale i mnie aktualny ponieważ mój samiec Yellow od ponad pół roku na zmianę bździ się z dwoma samicami Saulosi , już chyba z osiem razy nosiły w pysku młode ale jak na razie przetrwały dwie jedna ma jakieś  4 cm a druga jest jeszcze tyci tyci maleńka 
    • @Tomasz78https://forum.klub-malawi.pl/search/?q=Hexpure &quick=1  W podanym linku są 4 tematy różne w tym jeden właśnie ten tutaj. W szukajce zaznacz WSZYSTKO  wtedy szuka w zawartości całego forum.
    • Napiszę tutaj bo wpisując w wyszukiwarkę hexpure wyskoczył tylko ten temat. Moje spostrzerzenia po użyciu hexpure w porównaniu do purigenu. Jeżeli coś jest tanie a tak samo dobre jak te drogie to zapala się czerwona lampka - gdzieś tkwi jakiś "haczyk". No i znalazł się owy "haczyk". Jeżeli chodzi o czystość wody to oba preparaty krystalizują wodę tak samo, oba po 4 tygodniach tak samo zabrudzone na kolor brązowy. Różnica wyszła w regeneracji. Oba regeneruję wybielaczem ace. Hexpure wybielało się 3 dni zużywając 1 litr ace i to nie wybieliło do białości. Nalałem około 300 ml ace do 125ml hexpure tak jak robię to w przypadku purigenu, po 24h wybieliło może w połowie, i tak jeszcze 2 razy powtarzałem aż zużyłem 1 litr. Natomiast 125ml purigenu po użyciu 300 a nawet 250 ml ace po niecałych 20h wybiela do białości. Wniosek z tego taki że hexpure opłaca się tylko w tedy jeśli używa się go jednorazowo. Jeżeli hexpure działa tak jak purigen latami to na wybielacz wydamy więcej. Purigen regeneruje co 4 tygodnie zużywając 300ml ace, więc zaokrąglając 1 litr ace starcza na 3 miesiące, czyli rocznie 4 litry, powiedzmy że litr ace kosztuje 10 zł, to roczny koszt 40 zł. Hexpure po 4 tygodniach użycia zużywa 1 litr ace, czyli rocznie potrzebuje 12 litrów czyli 120 zł. Hexpure 300ml kosztuje 60 zł. Purigen 250ml kosztuje 110 zł. (Aktualne ceny ze sklepu "trzmiel") Ale na ace trzeba rocznie wydać 80 zł więcej. Wnioski wyciągnijcie sami, a może ktoś ma inne spostrzeżenia?  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.