Skocz do zawartości

Tetra EX1200 Plus czy JBL e1501 Greenline

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam akwarium 240 litrów (jak w opisie stopki).

JBL e901: pracuje jako Biolog, a przed nim jest prefiltr z narurowca, na którym zamontowałem zaworek ograniczający przepływ i ustawiłem na ok. 2/3 przepływu. Pracuje cichutko, obsługa jego prosta.

JBL e1501: pracuje jako mechanik, w koszach znajdują się (zamiast oryginalnych JBL - które wyjąłem) wycięte na wymiar gąbki "AQUAWILD Bio-Sponge drobna i [M] średnia, natomiast pozostawiłem w jednym koszu Unibloc'a. W takiej konfiguracji przepływ jest jak dla mnie zadowalający i robi znaczny ruch wody. Posiada cztery kosze, a w pierwszym od góry (tuż przy wirniku) kosz jest podzielony na trzy przegrody. Dwie skrajne wlotowe do filtra (ssące) natomiast środkowy - wylotowy w kier. wirnika. Można w nim (jak ja) wyjąc jedną warstwę comibloc'a i wsadzić w to miejsce np. woreczek z absorbentem (np. PhosGuard Seachem).

Nie mam wielkiego porównaia względem innych filtrów tej klasy wydajności, ale uważam je za naprawde udane konstrukcje, ciche i jak narazie od 10-ciu miesięcy pracują bez awaryjnie 24h/dobę.

To tak moim skromnym nie koniecznie mądrym zdaniem. :)