Skocz do zawartości

Pierwsze Malawi 240L

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok, to jak byś proponował by obłożyć ten kubełek. Powiedzmy, że komora z gąbką będzie bez niej (czyli pusta), dać coś tam luzem czy nie?? Do koszyków 1,2,3 dać ten grys czy jakoś inaczej proponujesz??

Ps. grys już zamówiony 2kg.

Opublikowano

Cześć. W Szczecinie masz skład kamienia za weglobudem przy turzynie, i podobno jest jeszcze jakiś w Rajkowie. Jutro będę tam jechał bo też startuje z nowym baniakiem :)

Takie sprawy to na PW - OT aż po oczach bije ;-)

Opublikowano

...masz tutaj kilka wyjść:)

1/ Gąbkę możesz zostawić , kosz 1 ceramika, kosz 2 grys koralowy.,kosz 3 matrix i zeolit ( ale zeolit dopiero jak akwarium dojrzeje:)

2/ tam gdzie gąbka dać ceramikę reszta jak wyżej

3/ tam gdzie gąbka grys dodatkowy reszta j.w

4/ możesz wszędzie dać ceramikę a do jednego kosza grys..

Cokolwiek zrobisz to w mniejszym czy większym stopniu będzie dobrze.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Witajcie, dziś rano byłem po skałki w pobliskim składzie kamienia (dzięki Tomi23 za info), zakupiłem ok. 50kg łupków czerwonych różnej wielkości i objętości (coś z tego będzie :) )

2h534t2.jpg

Piasek już po płukaniu czeka w reklamówkach (40kg płukania...nigdy więcej!!!). Akwarium już stoi na szafce na podkładzie pod panele i czeka na wygotowanie i oczyszczenie kamieni oraz zasypanie piachem. Jako że miałem dziś możliwość przebywać chwilę w domu kiedy było normalne światło, zrobiłem wstępne testy wody "kranówy":

PH Tropical 4,5-9,5 ------> 7,5+

PH JBL 3-10 ------> 8-

PH JBL 7,4-9,0 ------> 7,6+

więc uśredniając PH na poziomie ------> 7,7-7,8

GH Tropical ------> 12 (stopni niemieckich)

KH Tropical ------> 7 (stopni niemieckich)

KH JBL ------> 7 (stopni niemieckich)

NO2 JBL ------> 0,06 - 0,07

NO3 JBL ------> 0,6

W drodze jest jeszcze test na NH4 pewnie w poniedziałek będzie.

Opublikowano

Tak ten test kupiłem właśnie specjalnie teraz a resztę miałem już więc zrobiłem dla sprawdzenia czy jeszcze dobre ;)

Jakich pęknięć!!!!???? Nie strasz mnie :/

Jak skałka może być? Jak je myłem wstępnie i postawiłem na piachu to wyglądały fajnie. Jestem ciekaw po wygotowaniu i pod ledami jak będą wyglądać :)