Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O temat zachaczyłem już w dziale "obsada" ale zapytuję tutaj zgodnie z zasadami. Za parę dni rozpoczynam instalację zbiornika 150x35x40. Dotychczas funkcjonował on z 40 l. sumpem (zbiornik z 5ma komorami). Nie mam żadnego doświadczenia z sumpami i moja wiedza jest żadna (oprócz lektury iluś tam wątków na forum). Otrzymam cały ten zestaw. Dotychczas miałem doświadczenia z kubełkami - pozytywne. Co mi doradzicie - zostawić tego sumpa czy zatrzymać mój kubełek. Pytam gdyż kubełek dla laika jest rozwiązaniem bezpiecznym, co do sumpa - nie mając doświadczenia mam opory. Ponadto nie wiem czy dla tak małego zbiornika (ale jest długość:) sump jest dobrym rozwiązaniem. Co do ew. zapachu doczytałem już o folii gospodarczej - jak rozumiem to rozwiązuje problem(?). Gdybym zostawił sumpa - to czy zostawiam mój wewnętrzny (największy aquaball eheima)?

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Opublikowano

Mimo długości to Twoje akwa ma tylko 210 l poj czyli mało - nie napisałeś jaki masz kubeł bo jęsli z trj 112 l to pytanie czy pociągnie to większe - jęlsi byś usiał dokupic kubeł do wiekszego akwa to nie ma co myślec i odpalac sump jesli jest w zestawie.

Przy takim niewielkim akwa i sumpie to różnice czyli te + i - między nimi są niewielkie i się raczej równowazą.

Kubełek znasz

Plusy dla sumpa to jednak troche wiecej wody w układzie moze grzałke w nim schowasz, nie wiem jką ma konstrukcję ale moze bedzie go łatwiej serwisować.

Filtr wewnetrzny i tak i tak musisz mieć.

P.S w jaki sposób woda przelewa się do sumpa bo komina chyna nie masz

Opublikowano

Trochę danych:

- obecny kubeł to Fluval 205 czyli pewnie za mało do 210 l. (mogę go wymienić na większy),

- coś o sumpie - akwarium o poj. 40 l. 70x28x21, podzielony na 5 komór; cztery pierwsze - jednakowe (po 4 l.), ostania to ok. 20 l. W pierwszych 4 komorach znadują się wkłady - gąbki, keramzyt, bio kulki Aqua Medic i wata filtracyjna (taki układ działał u poprzednika i te wkłady mam).

Tak jak pisałem - kubeł jako biologiczny przypadł mi do gustu i funkcjonuje dobrze. Co do sumpa - jak inż. Mamoń który lubił piosenki które wcześniej słyszał - nie znam, nie miałem i mam obawy:)

Opublikowano

F 205 to fktycznie nie zd dużo - choć jak bys dał bdb ceramike i nie przesadził z rybami to tez by pociągnoł choć większy imho byłby wskazany - zawsze bezpieczniej i jest wieksze pole manewru.

Sump głupi nie jest ja osobiście to jedynie tą watę bym wywalił

Napisz jeszce jak sie woda przelewa z akwa do sumpa i jaka pompa jest w obiegu.

Opublikowano

Pompa - Eheim Compact 1002.220 1000l/h. Co do obiegu - sprzęt u mnie jeszce nie stoi - nie chcę wydziwiać z pamięci... Poprosze o zdjęcie i wówczas umieszczę. Obecny kubełek jest oczywiście cały zasypany ceramiką dobrej jakości...

Moje obawy co do sumpa wiążą sie oprócz Mamonizmu z tym, że nie wiem jak to jest z ryzykiem przelania (niekontrolowane wyjście wody ze zbiornika głównego, przelanie zbiornika sumpowego), zapach itd.

Opublikowano

a ja uruchomił bym sumpa jako biologa a z kubełka zrobił bym mechaniczny, wtedy w akwarium żadnych zbędnych gąbek czy filtrów wewnętrznych.

Opublikowano

Poziom wody w sumpie ustala się w taki sposób aby w razie awarii pompy cały nadmiar z baniaka zmieścił się do sumpa. Najprościej i najbezpieczniej.

Co do wspomnianego wcześniej zapachu - nie bardzo wiem co ktoś miał na myśli, mam otwarty sump w pokoju i brak jakiegokolwiek zapachu, co wiecej baniak też jest otwarty :)

Opublikowano

ja sumpa zabezpieczylem folią - taką do pakowania żywności, dzieki temu szafka jest zabezpieczona przed nadmiarem wilgoci.

majac do wyboru kubelek lub sumpa i pomijajac kwestie kosztow, ciagle bylbym zdecydowany na sumpa z powodu latwiejszego jego serwisowania

Opublikowano

Dziękuję za wszystkie rady. Zobaczymy ale chyba powoli się przekonuję. Poprzedni właściciel pomoże mi to wszystko uruchomić - więc chyba warto spróbować. Co do niwelacji potencjalnego zapachu - to właśnie o Twoją wypowiedź z folią mi chodziło (że jest taki właśnie sposóB).

Dziekuję i pozdrawiam

Opublikowano

folia przede wszystkim będzie chroniła przed wilgocią i utratą wody przez parowanie a o zapachu to również nic nie wiem a sump stoi w pokoju otwarty.