Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam prezentuje swoje akwarium 152l wcześniej była Tanganika z N. brichardi ale cała rodzina znalazła nowe lokum więc teraz przyszedł czas na jezioro Malawi akwarium po restarcie czekam aż dojrzeje

Akwarium: 145x30x35 cm

Filtracja: Tetra Tec 700(bedzie hw 303b 1400) i Turbo 500 jako mechanik

Oświetlenie: Naświetlacze led 2x10w

Podłoże: Piach kwarcowy i Serpentynit

Obsada: w planach

Pseudotropheus saulosi 3x8 lub

Pseudotropheus saulosi 1x3 i Iodotropheus sprengerae 1x3

Lub coś innego

Sam nie wiem szukam szukam i doszukac sie nie mogę co by było odpowiednie w takim małym akwarium

222.jpg

111.jpg

333.jpg

Opublikowano

Jeżeli chodzi o obsadę to pytaj i zakładaj temat w dziale o obsadach bo tutaj tylko sie witamy i przedstawiamy swoje małe jeziorka ;-)

Opublikowano
Witam ziomka, zbiorniczek ma klimat, mi się podoba. Gdzie chcesz kupić obsadę?

Brzeszcze jest gość na OLX co ma wybór w rybach

Opublikowano
Brzeszcze jest gość na OLX co ma wybór w rybach

Też go znalazłem kiedyś tam,niestety mało jest info o jego rybach :(

Nie omieszkaj napisać o nim jeżeli się zdecydujesz u niego kupić ryby.Oprócz wyżej wspomnianego Tan-Mal'a mamy blisko do Trzebini do Malawiana,w Katowicach jest p. Karol z Aquarium-Fish-polecam,kilka razy u niego kupowałem ryby,wszystko ok.W Świętochłowicach jest też koleś,na OLX ma nick kris,na Allegro kekson,podobno również nie najgorsze na pyski.Zdaje sie że kilka osób z forum kupowało i było zadowolonych.Co jakiś czas widziałem też sprzedawce Saulosi z Tychów,obecnie nie widzę jego ogłoszenia na OLX.

Opublikowano

Brzeszcze nie polecam i to zdecydowanie.

Sprzedaje moje spostrzeżenie z wizyty u tego "pseudo-akwarysty". Mając na uwadze bogatą ofertę tego Pana pokonałem ok.130 km i spotkałem się z hodowcą. Widok 2 akwa, w tym jeden z rybkami przeszedł moje oczekiwanie. Większość ryb oferowanych do sprzedaży na portalach nie posiadał. Akwarium zastałem z rybami wygłodzonymi, z objawami niepokojącymi (żeby nie wspomnieć po prostu zaniedbanymi). W akwarium jak wspomniałem jednym z litrażem ok. 500 litrów, miały się znajdować wszystkie oferowane gatunki. Masakra, pomieszane biotopy, malawi i tanganika. Z moich obserwacji wynikało, ze osoba posiada do sprzedaży w 80% samce. Moje spostrzeżenia idą w kierunku skupu samców na portalach(czasami ludzie pozbywają się agresywniejszych ryb) i późniejszej odsprzedaży. Żeby mnie ktoś nie posądzał o agitację nie napiszę, gdzie później rybki zdecydowałem się kupić. Ale, tak jak wspomniałem uważajcie na ogłoszenia i zdecydowanie odradzam.

Opublikowano
Brzeszcze nie polecam i to zdecydowanie.

Sprzedaje moje spostrzeżenie z wizyty u tego "pseudo-akwarysty". Mając na uwadze bogatą ofertę tego Pana pokonałem ok.130 km i spotkałem się z hodowcą. Widok 2 akwa, w tym jeden z rybkami przeszedł moje oczekiwanie. Większość ryb oferowanych do sprzedaży na portalach nie posiadał. Akwarium zastałem z rybami wygłodzonymi, z objawami niepokojącymi (żeby nie wspomnieć po prostu zaniedbanymi). W akwarium jak wspomniałem jednym z litrażem ok. 500 litrów, miały się znajdować wszystkie oferowane gatunki. Masakra, pomieszane biotopy, malawi i tanganika. Z moich obserwacji wynikało, ze osoba posiada do sprzedaży w 80% samce. Moje spostrzeżenia idą w kierunku skupu samców na portalach(czasami ludzie pozbywają się agresywniejszych ryb) i późniejszej odsprzedaży. Żeby mnie ktoś nie posądzał o agitację nie napiszę, gdzie później rybki zdecydowałem się kupić. Ale, tak jak wspomniałem uważajcie na ogłoszenia i zdecydowanie odradzam.

Każda opinie jest dobra.nie byłem nie widziałem aż z ciekawości się przejadę mam ok 10km. Zobaczyć można :) Widziałem już 2 takich "chodowców" co mieli mix ryb w akwariach i ciężko by było tam wybrać gatunek żeby się nie pomylić(oni sami mieli problem z tego co się zorientowałem)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• U mnie układ Maison Reef & Kulfon & Saulosi sprawdza się idealnie. Szeryf w swoim rewirze toleruje jedynie o dziwo pięknie wybarwiającego się samca Saulosi. Ogólnie mam wrażenie, że Saulosi są tłem dla reszty obsady, bo pływają gdzie chcą bez reakcji reszty obsady.
    • U mnie yellow już 5 lat żyje z "roślinożerną" mbuną karmione głównie spiruliną super forte 36% i żyją, mnożą się a samiec yellow wielki jak byk. Preferencje pokarmowe yellow można między bajki włożyć, jakby od karmy roślinnej miał jakiś brak to by nie urósł taki wielki. Wcześniej też miałem yellowy, już od lat 90-tych trzymane z mbuną i zawsze karmione przewagą karm roślinnych i zawsze było ok, dopiero tutaj zauważyłem jakąś manię na punkcie preferencji zywieniowych i nawet przez jakiś czas stosowałem się do tego ale zauważyłem że to jakaś bzdura która niema żadnego znaczenia. Znaczenie mogą mieć skrajności typu mbuna z rybożerną drapieżną non-mbuna, natomiast cała mbuna może być trzymana ze sobą razem i karmiona tym samym.
    • Oczywiście możesz połączyć i przy odpowiednim podejściu będzie to funkcjonować, ale czy jeśli preferencje żywieniowe tych ryb są jednak mocno odmienne, to powinno się to robić?
    • Chipokae to mięsożerca, więc zestawienie go z roślinożernym demasoni może być problematyczne. Oprócz auratusa możesz jeszcze rozważyć loriae. 
    • hej dzieki! A jaka jest obecnie filozofia laczenia np. L. caeruleus i L.trewavasae lub C.demasoni. Pamietam, ze kiedys niejako bylo "przeciwskazane" ze wzgledu na diete? Jak obecnie do tego się podchodzi? mozna je polaczyc?
    • Żółty to najlepiej yellow ( Labidochromis caeruleus ), masz zarówno samce jak i samice intensywnie żółte.
    • Cześć   Nie wiem czy połączenie M. Fainzilberi z C. Demasoni w takim zbiorniku to do końca dobry pomysł. Miałem w klasycznej 450tce M. Fainzilberi z Msobo i panowie z tych gatunków nie miały dla siebie litości. Demasoni nie hodowałem jeszcze ale wydaje mi się, że starcie na takiej linii może być jeszcze mocniejsze. Jeśli chodzi o kolor żółty to wspomniane wcześniej Msobo zdobyły moje serce, ale gdybym miał teraz poprzedni zbiornik to zamiast Msobo umieściłbym w nim Pseudotropheus Interruptus   Jeśli natomiast połączenie Fainzilberi - Demasoni jest nieuniknione to może warto rozważyć jeszcze Auratusy jako kolejnego zawadiakę? Ewentualny nadmiar agresji rozproszyłby się na większą liczbę chuliganów.  Ekstra rybą z pięknym żółtym kolorem u samic jest też M. Chipokae  Ale one w połączeniu z Fainzilberi to już chyba zbyt mocna opozycja dla Demasonów. 
    • Witamy po 15 latach. Trzymamy kciuki za powrót. Ja cały czas w klubie, więc za bardzo nie widzę przeskoku, pewnie był on płynny więc z ciekawością spytam się jaki jest Twój punkt widzenia. Co do obsady nie lubię doradzać, bo to często indywidualne podejście, jest trochę ryb całkowicie żółtych wśród samic tak jak ch. saulosi czy msobo, choć one trochę pomarańczowe tak samo jak samice M. estherae, no i yelowek.
    • Cześć po 15 latach powrót do Malawi (pewnie część starszych użytkowników może mnie pamiętać). Moj poprzednik nick Rajwus15, malawi 450l i 160l 😉 kilka lat klubowicz Widzę, ze dokonal się pewnego rodzaju przeskok w wiedzy/rozumieniu mbuna Akwarium 160x50x60h, tworzy się  - planuje: M. fainzilberi maison reef (moj ulubiony gatunek, mialem wczesniej kilka lat w 450l) L. trewavasae chilumba C. demasoni (kilka sztuk, nie do konca moj wybor, ale musza byc)   Mysle nad akcentem zoltym - propozycje?   Mozliwe ze ostatecznie zostana 3 gatunki, pierwotnie wezme uklady 1+3, badz mlode prawdopodobnie z aquahaus gaus, ale pewnie wyjdzie z czasem Dzieki i pozdrawiam
    • Po co nawozisz? Trafiłeś na forum miłośników ryb z j. Malawi, nie uświadczysz u nas bogactwa roślin. Podejrzewam, że Ty założyłeś akwarium z innym biotopem.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.