Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem właśnie w trakcie przygotowań do mojego pierwszego Malawi 360l (120x60x50).

Jak się czegoś nauczę to zamierzam postawić 940l (220x70x60).

Dlatego postanowiłem do tego maleństwa 360l zrobić od razu nadmiarowy system filtracji z dwoma kubełkami z beczek, pompą Wilo i narurowcem na obejsciu (na węgiel lub inne przypadki).

Do części biologicznej mam jasność, natomiast mam kłopot koncepcyjny z częścią mechaniczną. Wiem, że pasuje dać gąbkę od grubej do drobnej, a na górę wata. Tyle tylko, że ta beczka strasznie duża, a gąbki do filtrów koszmarnie drogie.

Czy jest jakaś sensowna alternatywa żeby nie splajtować już na samym początku?

Pozdrawiam,

Krzysztof

Opublikowano
...

Czy jest jakaś sensowna alternatywa żeby nie splajtować już na samym początku?

Pozdrawiam,

Krzysztof

Jedyną sensowną alternatywą jest wyrzucenie tych dwu beczek po 30l do kwaszenia kapusty i zastąpienie ich dwoma litrami dowolnej ceramiki w filtrze kubełkowym. Może być to lawa wulkaniczna po Matrix kończąc. Więc tak od 6zł do 60zł. myślę że to do splajtowania daleko. Tak nawiasem zauważ że:

Przytkanie takiej beczki i ciśnienie jakie daje pompa wilo to juz wyjdzie nie zły granat nie uważasz?

Opublikowano

LOL

Kapusty juz mam dwie beczki wiec czterech nie przerobie do wiosny, chyba, że wpadniesz z wizytą:)

A tak na poważnie, to wiem, że to nadmiarowe ale chciałem potestować rozwiązanie, a beczka 30l była najmniejsza z dostępnych z uszczelką. W sieci jest trochę opisów takich kubełków na beczkach i działają więc chciałem sprawdzić u siebie. Plusem bedzie wolniejszy przepływ przez filtr biologiczny ze względu na jego objętość. Pompa na 1-szym biegu nie powinna dawać aż tak mocno, no i jest bypass do regulacji przepływu przez beczkę. Jakby się nie sprawdziło, to podmienię beczki na narurowce.

Tylko czym napchać ten mechaniczny, bo stare szmaty i gąbka tapicerska odpadają.

Opublikowano

Daj sobie spokoj,mialem taki z beczki 50 litrow,na gore dalem gabke.Powiem ze strasznie nie wygodne rozwiazanie i szkoda Twojej roboty,lepiej sklej kasete na matrixie jak wyzej kolega sugerowal.Pompa nie jest taka cacy,mam u wiem ze rdzewieje od srodka,za te kase kup akwariowa cala z plastiku.

Opublikowano

OK, dzięki za radę. A co w tej beczce miałeś pod spodem, bo 50l to już spora beka. No i dlaczego to było niewygodne?

Dopytuję, bo gdybym jednak kiedyś stawiał ten większy zbiornik to już raczej trzeba będzie coś samemu zrobić.

I tylko dlatego się teraz chcę bawić, zamiast kupić kubełkowy i mieć spokój.

Na szczęście tylko akwarium mam na razie zamówione więc nie ma problemu ze zmianą decyzji.

Opublikowano

Czterdziesci litrow keramzytu,nie wygodne bylo wywlec z szafki, jak i odkrecenie dekla bo jednak mocno trzeba dokrecic a i wielki kawal gabki tez nie wygodny do plukania.Na 1000l to dasz dwa litry ceramiki do kasety,blok na azotany i ro,zalatwi Ci to filtracje na 200%.

Opublikowano
OK, dzięki za radę. A co w tej beczce miałeś pod spodem, bo 50l to już spora beka. No i dlaczego to było niewygodne?

Dopytuję, bo gdybym jednak kiedyś stawiał ten większy zbiornik to już raczej trzeba będzie coś samemu zrobić.

..poza tym warto zawczasu zastanowić się gdzie taka wielką beczkę schowasz aby nie było jej widać:)Bo okaże się ,że beczka jest główną atrakcją a szkło tylko dodatkiem:)

Poszukaj tanich filtrów na Allegro czy OLX.pl Mozna zawsze cos fajnego i taniego znaleźć.