Skocz do zawartości

czy mogę wykorzystać wodę z innego typu akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Posiadam aktualnie akwarium 350 litrów które jest LowTechem ale w ciągu miesiąca będę przerabiać go na malawi. I teraz mam pytanie do Was czy tą wodę z tego akwarium mogę zostawić do malawi i czy też potrzebny jest restart na tej wodzie. Dodam że akwarium stoi już ponad rok.

Opublikowano

Jak nie miałeś żadnej choroby w tym baniaku to spokojnie możesz. Pozostaje jeszcze pytanie czy woda ta spełnia normy pyszczaków? Głównie chodzi o pH.

W tym LT działa jakiś kubeł zewnętrzny? Jak nie to będziesz potrzebował takiego filtra, tak więc zakupił bym taki porządny zewnętrzny i podłączył już do LT aby szybciej dojrzał. No chyba, że planujesz inny rodzaj filtracji np. narurowiec, kaseciak, sump?

• Dziękuję 1
Opublikowano
Witajcie. Posiadam aktualnie akwarium 350 litrów które jest LowTechem ale w ciągu miesiąca będę przerabiać go na malawi. I teraz mam pytanie do Was czy tą wodę z tego akwarium mogę zostawić do malawi i czy też potrzebny jest restart na tej wodzie. Dodam że akwarium stoi już ponad rok.

W baniaku ala Diana nie masz filtracji poza małym mechanikiem-chyba że to nie LT.

Woda z tego baniaka to pryszcz i możesz ją przelać albo wylać. Tobie jest potrzeba zaszczepiona i dojrzała biologia do przenosin której teraz nie masz.

IMHO sugeruję podjęcie decyzji w jaki rodzaj filtracji idziesz. Czy zewnętrzny kubeł, czy kaseciak, czy narurowiec. Powinieneś to szybko uruchomić ze złożem biologicznym by pracowało w tym sprofanowanym już LT tak co najmniej 3tygodnie. Potem tą filtrację z wodą z baniaka przenosisz do wiadra albo dużej miednicy i musi tam chodzić cały czas jak będziesz przerabiał to LT na Malawi. Jak wszystko zbudujesz i nalejesz wody nowej ( z uzdatniaczem) albo tej z LT to ustawiasz parametry dla Malawki powracasz z filtracją i grzaniem i wpuszczasz pyski bez czekania na dojrzewanie wody. Tak to widzę.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Dziękuję za pomoc. Dodam że mam filtr kubełkowy który nie jest podłączony do LT ale wykorzystam go przy malawi jest to fluval 204.

Nie jestem biegły w parametrach kubłów i ich mnogości na rynku. Jeśli masz ten kubeł to na biologa akurat. Sprawdz czy nie przecieka i nie buczy wyczyść wszystkie wkłady, wsadz w trzy kosze ceramikę i podłącz do LT niech chodzi. Ma też chyba gąbkę więc będzie czyścił wodę także ale chyba przepływ na mechanika za mały. Koledzy na pewno poradzą co dalej.

• Dziękuję 1