Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam was mam pytanie odnośnie zakupu filtra RO.Jaki wybrać w miarę niedrogi a żeby speniał swoje zadanie ?Mierzyłem w swojej kranówie No3 130mg/l

Zacznij od początku. Następny kolega z poziomem powyżej setki:D - na godzinę.

podaj wszystkie parametry wody i dokładnie jakimi testami to mierzyłeś.

opisz dokładnie jak robisz ten test na NO3 i z której skali korzystasz przy odczycie.

Opublikowano

Test Zooleka na NO3 nie jest uznawany za wiarygodny na wszystkich forach.

Jak zmierzysz NO3 testem kropelkowym JBLa lub Saliferta wtedy uwierzę w wynik.

Do czasu takiego pomiaru temat NO3 w twojej kranówie bym zawiesił.

Co do instalacji RO to najpierw musisz się zastanowić nad.

- możliwym kosztem w zł jaki jesteś w stanie ponieść takie pisanie że najtaniej to odpowiadam że jest za 100zł najtańsza ale to taka zabawka do 90l nano reefy.

- czy tylko do akwa i ile litrów docelowy baniak a nie zawsze ten co aktualnie masz czy także dla domu.

- czy chcesz tylko te NO3 usuwać czy idziesz w baniak bez okrzemek więc z pełną demineralizacją czyli wodę RO/DI.

-

Opublikowano

Zrobiłem właśnie już 2 testy bardzo dokładnie,bo tez nie wierzyłem.Jak nie będzie wyjścia to będę robił kursa do teścia raz na 2 tyg.po jakieś 60l wody.Albo montaż filtra RO.

-- dołączony post:

Nie wiem co to znaczy 90 nano reefy ?.Obecnie posiadam 240l malawi i tanganika 112l,ale w przyszłości chciałbym postawić baniak malawi około 1050l.I oczywiście do użytku domowego.Głównie chodzi mi o wyeliminowanie No3,bo pozostałe parametry są ok.

Opublikowano
Zrobiłem właśnie już 2 testy bardzo dokładnie,bo tez nie wierzyłem.Jak nie będzie wyjścia to będę robił kursa do teścia raz na 2 tyg.po jakieś 60l wody.Albo montaż filtra RO.

-- dołączony post:

Nie wiem co to znaczy 90 nano reefy ?.Obecnie posiadam 240l malawi i tanganika 112l,ale w przyszłości chciałbym postawić baniak malawi około 1050l.I oczywiście do użytku domowego.Głównie chodzi mi o wyeliminowanie No3,bo pozostałe parametry są ok.

cinu77 widzę że muszę napisać dobitnie - bo jakby nie załapałeś jak napisałem delikatnie i bijesz pianę z NO3.

Wypieprz ten test NO3 do kubła i kup wiarygodny , tym nowym (podałem jakie) zmierz a dopiero potem pisz o problemach, bo może się okazać że ich nie masz.

Co do RO to teraz jest konkretnie.

Pod takie realia czyli dom + baniak 1000l ja bym polecał coś takiego.

http://sklep.osmoza.pl/ro-800-advance-mega-wydajny-p-798.html

a najtaniej to

http://sklep.osmoza.pl/ro-400-basic-osmoza-bezzbiornikowa-400gpd-p-817.html

do tego dokupić trójnik, korpus liniowy 2" z szybkozłączką pod wężyk , złoże MB20 1l oraz tyle wężyka by starczyło od miejsca gdzie będzie zamontowana osmoza do najdalszego baniaczka byś wody nie musiał kubłować. Wszystko to kupisz w jednym miejscu ale możesz gdzie chcesz.