Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przedstawiam swoje małe Malawi.

Akwa 100x40x40 czyli standardowe 160 l.

Obsada: pseudotropheus saulosi x 16

Rybki pływają u mnie od 10 września 2014.

Jak na razie wyklarowały się 3 samczyki i te zostaną.

Czekam jeszcze na resztę co z nich wyrośnie a potem redukcja obsady.

Dominant już jest po dwóch tarłach. Samiczki noszą ikrę. :D

Zapraszam do konstruktywnej krytyki ;)

post-15248-14695718913563_thumb.jpg

post-15248-14695718914027_thumb.jpg

post-15248-14695718914789_thumb.jpg

post-15248-14695718915604_thumb.jpg

Opublikowano

Uważam, że Saulosi to super wybór. Moja sugestia, przy aranżacji akwarium za wszelką cenę unikamy symetrii, zastosował bym zasadę złotego podziału - to odnośnie posadzenia roślinek. Kamienie ułożone bardzo naturalnie. Gratuluje i życzę sukcesów.

Opublikowano

Akwarium ładne, tylko jak wspomniał Arit te roślinki wyglądają jakoś nienaturalnie.Nurzańce bardzo ładnie wyglądają jako drugi (trzeci) plan - umieściłbym je za kamieniami. Dość dobrze wyglądają w postaci kępy wyrastającej z jednego miejsca.

Opublikowano
... Nurzańce bardzo ładnie wyglądają jako drugi (trzeci) plan - umieściłbym je za kamieniami. Dość dobrze wyglądają w postaci kępy wyrastającej z jednego miejsca.

No właśnie o tym też pomyślałem, ale problemem okazał się ... styropian, który jest pod kamieniami. Tylko środek i przód mi został do obsadzenia :( Chyba, że spróbuję jakoś kawałek tego styropianu wykroić z tyłu.

Opublikowano
No właśnie o tym też pomyślałem, ale problemem okazał się ... styropian, który jest pod kamieniami. Tylko środek i przód mi został do obsadzenia :( Chyba, że spróbuję jakoś kawałek tego styropianu wykroić z tyłu.

Korzenie roślin potrafią całkiem pokaźnie "wgryźć" się w styropian. Tak było u mnie z Anubiasem.Kiedyś u mnie w akwarium również nurzaniec zrobił sobie bazę w styropianie i co pewien fragment przebijał się i wyrastał z piasku. Nurzaniec jest rośliną, która nie musi mieć korzeni zakopanych idealnie piaskiem. Z tego co wyczytałem, nurzaniec lubi bardziej podłoże z drobnych kamieni ( w moim przypadku nie pogardziła styropianem ;) )