Skocz do zawartości

Czy to akwarium dojrzewa ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ale jak odczytujemy wynik? Jeździmy próbkami po skali i jeśli pasuje kolor to odczytujemy go z podziałki cyfrowej z wycięcia na podstawce. I przecież nie ma wtedy róznicy bo wartości są takie same.

.. do ok. 10mg/l w środkowym i dolnym wycięcie pokaże to samo ( jeżeli chodzi o kolor). Później pod daną liczbową wartością zaczynają się inne kolory czyli INNA BIOLOGICZNIE WODA!

..nie jest to temat poświęcony technice dokonywania pomiarów i odczytu. Załóż nowy bo tu nas pogonią>:)

Opublikowano
.. do ok. 10mg/l w środkowym i dolnym wycięcie pokaże to samo ( jeżeli chodzi o kolor). Później pod daną liczbową wartością zaczynają się inne kolory czyli INNA BIOLOGICZNIE WODA!

..nie jest to temat poświęcony technice dokonywania pomiarów i odczytu. Załóż nowy bo tu nas pogonią>:)

Andrzeju obaj mamy rację.

Skale są dwie - górna i dolna

Pasków jest trzy i podałeś który do czego ale o paskach ja nic nie pisałem.:D

Kolor paska jaki mamy przy liczbowym wyniku też jest istotną informacją dla odpowiedniego biotopu

Uważam że nigdy za dużo wyjaśnień szczególnie dla nowych adeptów akwarystyki.

Opublikowano

.....dlatego trzeba precyzyjnie podawać informację! Bo używając określenia "dolna skala" dla czytającego który widzi trzy paski może logicznym wydawać się ,że chodzi właśnie o ten dolny trzeci pasek.

A kolor paska jest bardzo istotny bo od ok 10mg/l obrazowo pokazuje nam stan biologi dla np. naszego biotopu i dla oczka wodnego:)

Opublikowano

Dzisiaj zrobiłem testy czyli 14 dni od startu przy świetle dziennym do tej pory testy odczytywałem przy sztucznym świetle i są rzeczywiscie różnice:

Dzisiaj wyszło:

PH 7,8

NO2<0,025

NO3 20

NH4<0,05

Zrobiłem test NH4 wlalem do butelki 2 l wody z kranu i dodałem 1 krople WA z testu wyszło 3 czyli wyglada ze jest test jest ok (chociaż nie jest to ostatnia wartość z testu)

Opublikowano
Dzisiaj zrobiłem testy czyli 14 dni od startu przy świetle dziennym do tej pory testy odczytywałem przy sztucznym świetle i są rzeczywiscie różnice:

Dzisiaj wyszło:

PH 7,8

NO2<0,025

NO3 20

NH4<0,05

Zrobiłem test NH4 wlalem do butelki 2 l wody z kranu i dodałem 1 krople WA z testu wyszło 3 czyli wyglada ze jest test jest ok (chociaż nie jest to ostatnia wartość z testu)

Może pomału nauczysz się mierzyć to NH4 w baniaku miałeś po wlaniu WA brak amoniaku a w teście na butelkę 2l już 3 a musi wyjść 6 mg/l NH4. Coś dalej nie tak robisz.

ALE TO JUŻ NIE MA ZNACZENIA BO PO 14 DNIACH MASZ BANIAK DOJRZAŁY I WPUSZCZAJ RYBY KOLEGO.!!!

Poziomy NH4/NO2 - na granicy wykrywalności testów a NO3 z 1 wzrosło do 20 i to jest jak mówi @lufa - gitara czas wpuszczać ryby.

• Dziękuję 1
Opublikowano
ALE TO JUŻ NIE MA ZNACZENIA BO PO 14 DNIACH MASZ BANIAK DOJRZAŁY I WPUSZCZAJ RYBY KOLEGO.!!!

A skąd takie stwierdzenie, że akwarium po 14 dniach już dojrzałe? Czytam ten wątek i jakoś nigdzie nie widziałem nic aby wysunąć tak daleko idące wnioski