Skocz do zawartości

Prosba o pomoc w wyborze akwa i osprzetu !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

prosze o pomoc w wyborze calego zestawu ( zbiornik, osprzet, szafka, pokrywa itd. ) ze wzgledu na ogrom poroduktow na rynku i ich bardzo rozne opinie, moje niewielkie doswiadczenie oraz brak czasu kieruje sie do fachowcow i pasjonatow z powyzsza prosba o pomoc.

jesli mozecie napiszcie jakie filtry ile i jakie powinienem miec, swietlowki, termostaty wogole jaki osprzet kupilibyscie sobie do zbiornika 200 x 50 x 50 jaki planuje na moje malawi a moze jakis inny wymiar jest bardziej wskazany np 200 x 60 x 60 ktore produkty sa najlepsze i gdzie najlepiej jest to wszystko kupic.

Pozdrawiam i czekam na mam nadzieje szybka odpowiedz gdyz juz nie moge sie doczekac kiedy wreszcie bede mial nowy "prawdziwy" zbiorniczek.

Pozdrawiam

Pawel.

Opublikowano

Njapierw wybierz jaki zbiornik chcerz. Zobacz jaki najwiekszy mozesz w domu postawic. Pamietaj im zbiornik wiekszy tym lepszy. DLa biotopu malawi zbiornik powinienen miec jak najwieksza powierzchnie dna. I powinien miec conajmniej 100długosci. Wysokosc dla tych ryb niejest ważna im wystarczy 30cm wysokosci akwa

Opublikowano

napisalem powyzej ze zastanawiam sie nad 200 x 50 x 50 lub 200 x 60 x 60 nie jestem ograniczony w temacie rozmiaru moge szukac wiekszego bo mam miejsce ale te ktore napisalem wydja sie byc opytmalne na dobre malawi.

Pozdrawiam

Opublikowano

witaj, mysle ze koncepcji na wyposazenie twojego zbiornika moze byc wiele, przede wszystkim poczytaj nasze forum. Mozesz wyposazyc akwarium w sump (zbiornik techniczny), lub sprawe filtracji rozwiazac tradycyjnie (np 2 kubelki - wyloty po dwoch stronach akwa). Wazne bedzie, zebys zapewnil ruch wodu na calej dlugosci akwarium. Z grzalkami i lampami chyba nei bedziedz mial problemu, proponowalbym zorientowac sie w asortymencie i na poczatek rzeczywiscie wybrac akwarium (z pokrywa, czy bez, jaka szafka?, itp). Wtedy bedziemy mozdzyc jak ci to cudo wyposazyc.

pozdrawiam

Opublikowano

Dokładnie tak jak Kaszub napisał, do takiego zbiornika czyli jak napisałeś 200/60/60 bo już lepiej to ciut większą wersje weź masz mase rozwiązań.

Przeszukaj forum, ostatnio były wątki odużych zbiornikach, czytająć nawet trche poboczne tematy to i tak ta wiedza Ci sie przyda. Co do filtracji przy tych gabarytach to imho najlepszy byłby sump - który sam w sobie tez ma rózne warianty, po prostu wpisz w forumowa szukajke i czytaj, co do oświetlenia to poczytaj tez o HQI bo moze to być tez alternatywa.

Ale to ty musisz wyjśc z poropozycjami a nie oczekiwać gotowych rozwiązań, bo nie zamy Twojej wizji całości a np to czy akwa bedzie z pokrywą czy w jakiejś zabudowie podwyższonej determinuje czy można myśleć np o HQI czy tez ten typ oświetlenia odpada, z kolei zastosowanie HQI ma wpływ na grzanie i tym samym na dobór grzałek itd itp.

Opublikowano

To może ja się wtrącę :D

Mam podobne akwarium , jakie Ty planujesz postawić, a mianowicie 205x70x55cm i jest to doskonały baniaczek zarówno dla mbuna , jak i non-mbuna :D

System filtracji determinowałbym właśnie obsadą zbiornika.

Jeśli będziesz miał mbuniaki to zdecydowanie sump , jeśli skromną obsadę ,non-mbuna to wystarczy dobry i wydajny kubełek.

Ja mam JBL 500 i u mnie wystarcza , ale w moim baniaku pływa 19 ryb:)

Co do filtracji mechanicznej , u mnie śmiga Fluval 4+ oraz chińska pompa 1400l/h.

Jako ciekawostkę podrzucę Ci taki temat:

Kolega stawia Baniak 250x70x60cm filtrowany sumpem , zaś w środku ruch wody będą wymuszały 2 pompy Koralia o wydajności 3200l/h

Co do ogrzewania , to wsadź 2 grzałki o mocy ok 100W i jeśli masz ciepło w domu to powinno wystarczyć.

Jako oświetlenie możesz dać HQI , ale i zwykłe świetlówki wystarczą:)

Ja mam 2x39W i 2x54W na świetlówkach T5

Szafkę i pokrywę robiłem sam , więc i Ty masz pole do popisu:)

Opublikowano

gadalem z nim na GG i wiem ze gosciu bierze ten 200x60x60 bo mu we wneke pasuje. BIerze pokrywe aluminiowa 2 sloty na swietlowki. I mowi ze sumpa niechche bo niema naniego miejsca.

Opublikowano

nie ma na sumpa a na dwa kubełki jest ??

jezeli można by było zrobić 200x80x60 to te dwadzieścia cm to zrobiłbym sump wewnątrz akwarium kosztem tych 20 cm

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Witam. W moim akwarium 214 litrów mam JBL-a e901 i ten filtr pracuje już 10 lat. Filtr jest sprawny i nigdy z nim nic złego się nie działo. Chcę go zmienić i pytanie czy przejść na nowszy model JBL e902 czy może zastosować większy JBL e1502 zleży mi też na poziomie głośności aby był cichy bo akwarium stoi w sypialni. 
    • Dla mnie non-mbuna to jest zagadka. Niby parametry wody w kranie idealne, w akwarium również, ale może jednak coś jest w wodzie co testy nie wykrywają? U mnie każde podejście do non-mbuny kończyło się fiaskiem.
    • Ja mam najtańsze kształtki z polecenia @triamond. Używam ich statycznie i teraz przy restarcie akwarium fajnie zaszły brudem. Na samym K1 i różnej gradacji gąbkach, bez waty woda kryształ na długości 260 cm.
    • Przerabiałem te media. Ten produkt był skuteczny, dość mocno podbijał PH - u mnie o ok. 0,5. Pomyśl o Seachem Malawi/Victoria Buffer - podnosi silnie pH oraz KH nie podnosząc GH.
    • Przy tej wielkości szkła najdroższy jest transport. Ja bym popytał po miejscowych lepszych sklepach - może któryś współpracuje z myciokiem, erybką lub podobnymi. Brałbym z 10. Kiedyś była akcja, że 240 pękały przy wzmocnieniach. Były właśnie robione z 8
    • Te ryby są nieprzewidywalne, ale u mnie nigdy jeden samiec się nie sprawdzał. Nie ważne w jakim litrażu. Dla przykładu teraz mam auratusa 4+4 (dwa potężne samce plus dwa to tacy chłopcy do bicia), samice spokojnie noszą młode do tego stopnia, że mam inwazję młodych. Na pewno agresję u nich rozkładają inne samce i temperatura, bo nie używam grzałki (w akwarium zimą mam ok 22 'C, a latem 26 'C).
    • Zabawa z żywicą a502ps: https://forum.klub-malawi.pl/topic/21578-jak-używać-purolite-a520e/page/13/#elControls_394430_menu Zwiększyłem podmianę wody do 7,7l/h (140% tygodniowo). Fosforany po tygodniu spadły do 0,8ppm. Przez tydzień pracował dodatkowo filtr 1 mikron na drugiej pompie. Woda czysta, ale przy ciemnym pokoju - widoczna mgiełka w skupionych stożkach światła z ledów wzdłuż akwarium. Wystarczy zapalić światło w pokoju by  znikła. Najwyraźniej to granica związana z samą wodą kranową (nadal idzie przez filtr ceramiczny, który powinien wyciąć wszystko powyżej 0,3 mikrometra) i filtracją biologiczną/karmą. W planach pozostawienie większej podmiany niż 1,2 l/h (20% tygodniowo przez ostatni rok).
    • Nasz klubowy kolega Timi klei dobre akwaria -Akwaria.pro Przy tym wymiarze, co Ty zamierzasz kupić, to od kogo byś nie kupił, to będzie dobrze. Oczywiście o ile ktoś ma doświadczenie w klejeniu akwari
    • Cześć. Od jakiegoś czasu myślę nad nowym akwarium - 120x40x50, z tym że tutaj (dla mnie) już zaczynają się schody - ciężko jest mi znaleźć jakąś zaufaną firmę, do tej pory patrzyłem i najbardziej zaufany wydaje mi się Myciok, z tym że szukając po internecie byłem w stanie znaleźć różne opinie - na tym forum głównie pozytywne i wystawione nie aż tak dawno temu, więc możliwe że jest u tej firmy lepiej niż było, ale byłem w stanie też znaleźć opinie nie aż tak przychylne więc na dwoje babka wróżyła (jak dla mnie). Dodatkowym pytaniem dla mnie jest tutaj czy szyba 8mm będzie wystarczająca, ale to nie jest tutaj aż tak ważne. Do tej pory byłem w miarę przychylny akwaplastowi (ze względu na cenę), ale przemyślałem i w razie nieszczelności mógłbym mieć małą powódź w pokoju, czego wolałbym oczywiście uniknąć. Z góry dzięki za jakieś nakierowanie, bo rzeczywiście ciężko mi jest spośród firm na naszym rynku wybrać, a co do Mycioka już kiedyś słyszałem pozytywne opinie więc może rzeczywiście zamówienie akwarium u niego wyszłoby najlepiej.
    • Moja a502ps coś nie działa. A502e usuwała żółtawą barwę wody. Ta nie. Może sprzedawca się pomylił ?  Jak u Was ? EDIT: Sprzedawca wyklucza pomyłkę ze względu na kolor żywicy. Być może słaby przepływ przez żywicę, jak pływa w ruchomym złożu. Wrzuciłem do solanki. Zobaczymy co z tego wyjdzie... EDIT2: Po kilku godzinach w solance przesypałem połowę do drugiej skarpety (luźniejsze upakowanie żywicy) i po wypłukaniu, obie skarpety do filtra. Już działa. Subtelne żółtawe zabarwienie widoczne po długości zbiornika zniknęło po 12 h. Zakładam, że przepływ przez żywicę był za słaby. Stężona solanka po regeneracji - prawie czysta. Przy wydajnej filtracji (fluidyzator K1 40l z gąbką 30ppi na pompie) - ta różnica w zabarwieniu to jedyny benefit stosowania tej żywicy. Woda nie jest bardziej klarowna niż bez.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.