Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam mam pytanie czy macie doświadczenia z takimi skałkami ? - Nazwa handlowa to Spaghetti Rock ? Wyczytałem tylko o nich że pochodzą one prawdopodobnie z oklolic Australii i tyle. Mało o nich ogólnie wiadomo.

http://www.peyzajtaslari.com/images/index/slider-rock-spaghetti-001.jpg

Jak widać znajdują miejsce w zbiornikach z malawi

Olympuspics003-6.jpg

Dostępne są w różnych składach

spaghetti-stone-1.jpg

Mam takie skałki od kilku miesięcy i chciałbym podzielić się swoją opinią. Nie chce też nikogo sugerować więc chciałbym poznać wpierw opinie innych dotyczącą:

-Czy nadaje się do malawi ?

-Wygląd

-Wpływ na wodę

-inne aspekty itp

Opublikowano

Spaghetti rock się nadaje widziałem nie raz, to są prawdopodobnie wapienie po koralowcach ale wykopywane z piachu. Jak ktoś lubi taki wygląd i strukturę to czemu nie? Jedyne co to narybek będzie nie do złowienia z tego. to pewne. :P

Zdrowy... chyba coś pomieszałeś ;)

Opublikowano

Sam miałem te kamienie i nic złego się nie działo. Obecnie dwóch moich znajomych je posiada i nie żalą się aby coś było nie tak. Jedno co mi przy nich zapadło w pamięć to taki czerwony pyłek, który osadzał się na piasku. Możliwe jednak, że je słabo wypłukałem przed włożeniem do wody. Kolega mówił, że mył Karcher`em i nie ma tego problemu. Mimo to obaj potwierdzamy, że płukania jest dość sporo.

Nawet fotkę znalazłem :)

post-10842-14695720403115_thumb.jpg

Opublikowano

Ja dodam od siebie że przed włożeniem płukać płukać płukać! i jeszcze raz dla pewności - sporo tam tego pyłku. Jakąś dużą szczotką nie zaszkodzi poszorować. Jak ma się myjkę to wydaje mi się że to zbędne.

Dekoracja fajna i dla mnie jest niezłą alternatywą dla wapienia filipińskiego, i w moich okolicach jest od niego 5cio krotnie tańszy za porządną dużą bryłkę płaciłem 16zł za jakiś czas po testach dokupiłem drobnicy za 15zł i uzyskałem dla mnie zadowalający efekt.

Wbrew pozorom moje kamienie wcale nie mają tylu kryjówek dla narybku. Chociaż zapewne zależy to od skały.

Ale mają jedną dużą wadę - strasznie się pod nimi syfi idealne kryjówki dla kupek:twisted:

Nie jestem pewien co do ich wpływu na wodę bo odkąd przesiadłem się na RO/DI (5miesięcy temu w porównaniu z dniem dzisiejszym) Parametry skoczyły mi o KH +10PPM a GH o +8PPM bez sypania soli (tylko korekty ph bufferem) ALE nie przypisywał to tylko tym skałom bo mam 40kg wapieni i do niedawna miałem 2 kosze grysu koralowego. Które miały niedawno wylot.