Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czy do wystartowania zbiornika 240l wystarczy mi bio nitrivec?

czy muszę dodać coś jeszcze aby rozpocząć cykl azotowy ?

Opublikowano

Ja użyłem uryna + jbl denitrol. Wystartuj na tym ( możesz wlać z 30 ml uryny + dawkowanie jak zaleca producent preparatu ) ale nie wpuszczaj ryb od razu. Testy testy testy śledź przebieg dojrzewania jak NO2 będzie równe 0 po wcześniejszym przyroście to możesz wpuszczać rybki :)

[300] Malawi

Opublikowano
Witam. Czy do wystartowania zbiornika 240l wystarczy mi bio nitrivec?

Możesz jeśli wybierzesz opcję z rybami startowymi (nie lej do baniaka ;)).

Po zalaniu akwa wlej nitrivec za dwa dni a po kolejnych trzech wpuść z 5 rybek (małych) z docelowej obsady; kontroluj parametry; jak po tygodniu będzie amoniak i azotyny na zero a azotany zaczną rosnąć możesz wpuszczać resztę. W razie "w" możesz kupić ze 3 ampułki prodibio biodiest. Jeśli wybierzesz metodę startu bez ryb, to zamiast uryny polecam wodę amoniakalną (opis startu znajdziesz na forum).

Opublikowano
Możesz jeśli wybierzesz opcję z rybami startowymi (nie lej do baniaka ;)).

Po zalaniu akwa wlej nitrivec za dwa dni a po kolejnych trzech wpuść z 5 rybek (małych) z docelowej obsady; kontroluj parametry; jak po tygodniu będzie amoniak i azotyny na zero a azotany zaczną rosnąć możesz wpuszczać resztę. W razie "w" możesz kupić ze 3 ampułki prodibio biodiest. Jeśli wybierzesz metodę startu bez ryb, to zamiast uryny polecam wodę amoniakalną (opis startu znajdziesz na forum).

Pytanie czy mam wlać cały nitrivec od razu? i jeśli bym wybrał wodę amoniakalną to w jakiej ilości ją dozować ?