Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Według mnie to jest temat wiele razy przerabiany w wiele osób sie myli :

Piasek – skała osadowa, luźna, złożona z niezwiązanych spoiwem ziaren mineralnych, przede wszystkim kwarcu. Wielkość ziaren waha się od 0,0625 do 2 mm

Żwir – okruchowa skała osadowa o luźnej postaci, złożona z różnych skał i minerałów o średnicy większej niż 2 mm

czyli prosta sprawa do 2mm to piasek czyli drobniutki żwirek jak kto woli powiedzieć, a nie jak wielu sadzi i mysli ze piasek to ta mąka co lata po akwarium !!!!!!!!

Spokojnie kupisz w sklepie zoologicznym tylko wybierz odpowiednia granulacje !!!!!

Opublikowano
czysty to on nie jest i ladnie sie pieni w kwasie.

...czy chodzi o kwas octowy? jeżeli Tak to akurat w naszym biotopie jest to pożądane bo świadczy o tym ,że ma wpływ na pH ( podnosi ).

.Jak zastosujesz purigen,i no3 spadnie to masz nie krasnorosty a piekna sinnice ktora skutecznie zrazi Cie do akwarystyki

...jeżeli poprzez stosowanie Purigenu zbijemy NO3 w okolice 0 to efekt będzie taki o jakim mówisz . Mając w akwarium NO3 na poziomie 10-20 nie ma potrzeby zbijania go jeszcze niżej. A jeżeli już to poprzez obsadę , właściwą filtrację i karmienie . Chyba ,że ktoś świadomie przerybia to wtedy musi uciekać się do chemii czy innych absorberów ( też nafaszerowanych chemią) . Prawdą jest ,że piasek ten przy zakupie jest bardzo mechanicznie zabrudzony i długo go się płucze .Sam stosuje go bardzo długo i nie narzekam na sinice ( a przyczyna sinic nie tkwi w samym piasku ).

...owszem..są pewnie lepsze piaski ale osobiście uważam ,że ten stosowany przeze mnie i innych kolegów nie jest zły:)

Opublikowano

Jak by ktoś pochodził z Zielonej Góry to w sklepie Fauno Styl mają najlepszy piasek kwarcowy ,gradiacja ,kolor i czystość idealne .Zanim sobie o tym przypomniałem to nakupiłem szajsu z allegro co zaowocowało wywalaniem piachu z akwarium ,na opakowaniu pisze PPH ŻWIREK ,MIETKÓW ,tel/fax (071) 316 80 80 .

Opublikowano

Dziękuję za informacje i opinie. Wczoraj zakupiłem piasek ozdobny z Leroy Merlin za dzikie 7.69 za 25 kg. Akwarium w końcu stoi na szafce i już niedługo podzielę się zdjęciami (oczywiście w stosownym dziale i wątku :P ). Jeszcze raz wszystkim dziękuję za pomoc.

• 2 tygodnie później...