Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hello :)

...jak każdy z Was zakochałem sie w Malawi i właśnie tych cudnych stworzonek chce być opiekunem :) Jako eksperci a przynajmniej doświadczeni hodowcy uprzejmie proszę o rade - każdej wysłucham i z góry Bardzo Dziękuję 8)

Otóż... Mój plan jest taki - wiem i zdaje sobie sprawę ,że bóstwa z Nyasa kochaja wielkie głębiny jednak chciałbym rozpocząć i nie wydaje mi sie dla nich to udręką swoja historię od 112 litrów z ekipa Labidochromis caeruleus (1+3) oraz

Pseudotropheus demasoni (1+2) pływających wśród łupków wapiennych + piasku kwarcowego :)

...do tego filtr Aqua Szut Junior Bio N500 (Wydajność 500 l/h) + Grzałka AQn 25 W z termostatem + oświetlenie 2x18W + ...

..i tu jest problem bo zupełenie nie wiem jaki wybrać filtr dbajacy o strone biologiczną?! czy może ten Aqua szut wystarczy choć nie wydaje mi sie :(

HEEEELP :

:?

Opublikowano

Witaj

Widać z opisu iż miłość jest szczera, a taka miłość wymaga poświęceń. Jeżeli już koniecznie 112 l. (też popełniłem ten błąd, masz jeszcze czas na zmianę decyzji?) to proponuję saulosi lub rdzawe - ale tylko jeden gatunek. Na początek 8-10 szt. młodzieży i redukcja po wybarwieniu się samców. Yellow rośnie nieco większy - niby można ale...

Filtr biologiczny - koniecznie kubełek - z lekkim nadwymiarem, tj. fluval 205 lub jbl 250. Jako wewnętrzny mimo wszystko dałbym aquaballa eheima - i byle nie najmniejszego. Grzałka za słaba - a najlepiej dwie np. jeger 50W. Oświetlenie, piasek i tak dalej - ok.

Powodzenia w miłości

ps. najlepiej dokładnie poczytaj te dziesiątki postów nt. małych Malawi na forum, gdzie bardziej doświadczeni koledzy wielokrotnie opisują co, jak i gdzie - w detalach.

Opublikowano
Dzieki Wojtas - hmmm... w dodatku weszła moja kobieta do pokoju i z usmiechem oznajmiła ,ze takie 240 bedzie znacznie lepsze :) hmmm

To się nazywa mieć szczęście w miłości:) No 240 l. to już trochę wody i sporo możliwości. Teraz przed Tobą wielokrotna lektura działu "obsada". Nim skompletujesz wyposażenie a zbiornik dojrzeje pewnie wielokrotnie zmienisz plany co do obsady i wybierzesz... najlepszą. A moi bardziej doświadczeni koledzy skrzętnie Ci w tym pomogą.

Opublikowano
Hello :)

.... chciałbym rozpocząć i nie wydaje mi sie dla nich to udręką swoja historię od 112 litrów z ekipa Labidochromis caeruleus (1+3) oraz

Pseudotropheus demasoni (1+2) ..

Dobrze że zdecydowałes się jednak na 240 bo do tych 112 to ta obsada do bani, ..... zresztą do 240 też :!:

oba w/w gatunki absolutnie nie pasują do siebie pod wzgledem żywieniowym - po prostu ich dieta jest skrajna i imho nie do pogodzenia.

Opublikowano

...albo tak konkretnie na poczatek Labidochromis caeruleus 1+6 :) a jak poznam ich bytowanie na własnych doswiadczeniach to pomyslimy o konkretach :)

odrazu Romy nie zbudowali :)