Skocz do zawartości

Planowanie biotopu Malawi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Pomyśl o pospawaniu stelażem.

Czy to nie przesada? :D Stawiam teraz trooooszkę większe akwarium i szafka wystarczy w zupełności , byleby tył był pełny. Co do JBL-a , to wystarczy Ci 701 w końcu ile ryb tam będziesz miał ? Ja bym w światełko zainwestował , patrzysz na ryby, nie na filtrację;) A piasek najlepiej szary, tak jak koledzy piszą z Castoramy, no chyba, że masz żwirownię niedaleko to rzeczny płukany, tańszy i IHMO ładniejszy.

Opublikowano

Nie nie przesada. Bo nie miałem na mysli ile co udźwignie , a fakt że pod stelażem jest więcej miejsca na filtry itp. np. ewentualny narurowiec. W szafce koledzy maja ciągłe problemy właśnie z miejsce na prefiltry do kubłów itp. A prawda jest taka, że na początku każdemu kubełek starcza , a z czasem zaczyna się kombinowanie i ulepszanie filtracji i wtedy tradycyjna szafka jest męka przez ciernie.

Opublikowano

Stan, a dlaczego kubełek ma nie starczać? Jaki prefiltr do kubła trzymasz w szafce? Jeśli już to o wiele bardziej wolałbym sumpa od narurowców. Ale każdemu co lubi :)

Opublikowano
wolałbym sumpa od narurowców. Ale każdemu co lubi

Dokładnie ;-) !

Kubełek jak dla mnie to tylko biologia , a do niego prefiltr narurowy co by nie otwierać go ;-).

Opublikowano

Stan, ale po co komplikować sobie życie, jeśli miałbym ładować się w narurowce to wolę sumpa bo i prostszy i pojemniejszy i daje większe możliwości. A jeśli prefiltr do kubełka , to kawałek gąbki wystarczy. Ostatnimi czasy widzę ludzie mają pęd do komplikowania wszystkiego. A prostota jest zawsze najlepsza. Znam akwarium z Venustusami, gdzie za filtrację robią dwie gąbki nr5 od atmana z pompami AB3000. Akwa ma 840l i woda jest jak w jeziorze :)

Opublikowano

Ja osobiście lubię jak mam pod akwarium małą przepompownię ;-) ,a sumpa nie chcę ale jak to mówią - Jak co komu ;-).

A prefiltr do kubełka z korpusu narurowego jest poprostu praktyczniejszy i nie mam w akwarium tej paskudnej gąbki. Na samą myśl aż mnie ,,trzącha" jak bym miał ją mieć u siebie w akwarium , a jeszcze moczenie rąk - ehh.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No i stało się ... akwarium kupione, szafka też, wfiltr zewnętrzny eheim professionel 2, piasek z castoramy, kamienie itp.

Akwarium 110x40x50 będę chciał jutro odpalić tzn zalać wodą uzdatnić wlalać wodę amoniakalną i bakterie.

Kupiłem 2 ampułki Prodibio Biodigest, wodę amoniakalną stężenie 25 %

Mam pytanie ile wlać WA i czy dawać 2 czy 1 ampułkę Prodibio Biodigest.

Na razie nie mam kupionego filtru wewnętrznego mechanika na razie puki jeszcze ryb nie ma będzie chodził jedynie zewnętrzny

Opublikowano

Dawkowanie WA

10 kropli na każde 100l wody w baniaku lub inaczej 1 ml na 200l wody w baniaku.

To max stężenie i raczej lać mniej niż więcej "tak na wszelki wypadek.

Ocena ilości wody w baniaku też w tolerancji - a nie +

Daj dwie ampułki od razu

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzięki wielkie za informacje. W filtrze zewnętrznym mam wkłady ceramiczne już wykorzystywane w innym akwarium ( ok. 2 tyg filtr nie był używany - stał bez wody) czy to coś zmienia?