Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie piszę że szkło kwarcowe jest nieosiągalne, chodzi to o to że nakłady (niekoniecznie finansowe) które musi ponieść przeciętny akwarysta aby zdobyć i zmontować części w całość znacznie przekraczają ew. opłacalność związaną z wykonaniem takiego dzieła. Z resztą te rozważania zaczynają przypominać klasyczny spór akademicki.

Wolę wrócić do akwarystyki praktycznej, dla tego kupiłem lampę UV, tak samo z resztą jak pompę, grzałkę i parę innych urządzeń. To wszystko na ten temat

Opublikowano

A gdyby świetłowka uv,niech będzie z odbłyśnikiem, oświetlała światłem ciągłym schowany w szafce sump, dałaby radę wytłuc te bakterie lęgnące się w wodzie, jak myślicie? To oczywiście takie tylko akademickie rozważania.

Opublikowano

Pytanie 1: po co jesli standardowe lampy sie sprawdzaja?

Pytanie 2: jak wytrzyma szafka?

Pytanie 3: Jak nie dopuscic do przedostania sie szkodlivego uv poza szafke?

Pytanie 4: Doliczyl ktos koszty zamkniecia szafki w sposob uniemozliwiajacy otwarciu np przez dziecko przy dzialajacej lampie?

IMHO: diody uv to przy sumpie iluzja, przy nowmalnej filtracji tym bardziej. Sterylizator odpada po podliczeniu kosztow i ewentualnego ryzyka. Mam zrobiona przez znajomego uv, ktora kosztowala przy podliczeniu rurek i zarnika okolo 50zl. Jak ktos chce dobrowolnie i bezsensownie wpedzac sie w koszty wolna droga.

Opublikowano

Poprzednicy przedstawili praktycznie wszystkie argumenty czemu taki projek jest nietrafiony i ... imho maja racje. Skuteczność takiego rozwiązania praktycznie żadna a i jest ono kłopotliwe.