Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Racja silikon akwarystyczny, to chłam. Na styropianie umieściłem większe łuki, na nich mniejsze, potem większe by stworzyć kryjówki. Silikonu nie użyłem, badziew.

Za to mam pytanie, łupki umyłem, super wyglądają.

Potem przyszła pora na piasek, biały kwarcowy 0,7-1,2 mm, wypłukałem go 3 razy. Zasypałem dno no i... mętna woda. Minęły 3 godziny, mętna tak samo.

Co robić? Uruchomić filtr wewnętrzny? Czy wylać wodę i wlać nową? To jest 200 litrów...

Opublikowano
Potem przyszła pora na piasek, biały kwarcowy 0,7-1,2 mm, wypłukałem go 3 razy. Zasypałem dno no i... mętna woda. Minęły 3 godziny, mętna tak samo.

....jeżeli chodzi o piasek kwarcowy to ma to do siebie ,że jest zawsze bardzo zabrudzony..Trzy razy przepłukać to mało .A właśnie częstym błędem jest to,że zbyt słabo go płuczemy łudząc się ,że filtr potem brudy wyciągnie .Wyciągnie ale nie do końca a co nerwów człowiek sobie napsuje to szkoda mówić ...Ja swój kwarcowy o podobnej gradacji a kupiony chyba w Castoramie płukałem do 240 litrów chyba z 3 ( trzy ) godziny:) Płukałem w ten sposób jak na filmie bo najmniej brudzisz ..:)

zakładanie akwarium - tutorial - part 1 - YouTube

Opublikowano

Włączyć filtr i czekać...a potem czekać i następnie czekać , jak dobrz epójdzie po 2 dniach bedzie dobrze jak nie to trochę dłużej :)

Opublikowano

minęło około 30 godzin, woda bardziej przejrzysta, filtr płukałem już 3 razy, wody dolałem z 10 litrów, ale nie odlewałem. Zobaczymy jutro :)

-- dołączony post:

minęło około 48 godzin, filtr płukałem 4 razy (po płukaniu woda byłą wyraźnie mętna!)

Woda w akwarium prawie kryształ :)

Zabieram się do uruchomienia filtra zewnętrznego, już zasypałem wkłady, ale pracę przerwała inna praca. Do wieczora uruchomię ustrojstwo! Jeszcze dziurę w tylnej ścianie muszę wywiercić.

:)

-- dołączony post:

OK, akwarium chodzi, chciałbym Wam pokazać kilka zdjęć z zakładania, ale jak to zrobić na tym forum?