Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No podkłady. Pod serpentynit. Mogę tylko dodać, że nieudolnie bo trochę się poprzesuwały, ale nic się nie stało. Najcięższe kamienie ważyły ponad 10 kg i były dosyć kanciaste.

PS: ze styropianem tez miałem kilka podejść, ale rzeczywiście jest to niewdzięczne tworzywo po zanurzeniu w wodzie.

Opublikowano

No właśnie też mam takie duże kloce nawet po 20kg i trochę ryzyko nic nie podkładać. Będę coś kombinował ;) spróbuje może ze spienionym PCV może będzie się dało jakoś go ułożyć na dnie, jak nie to te kratki do zlewozmywaka.

Opublikowano

Moim zdaniem kratki najlepsze bo praktycznie będzie bardzo mało piasku pomiędzy nimi a szybą. Bo przecież całego nie odgarniesz :)

Pcv będzie pływać. Proponuję kupić klej Soudal Crystal, położyć PCV czy co tam chcesz na podłodze, posmarować kamień w miejscach styku i przykleić do podkładu. Wtedy masz pewność, że nic nie wypłynie i możesz spokojnie operować kamieniami :)

Wysłane z telefonu

Opublikowano

dobry patent spiochu. Z podkładami przemawia to, ze jak sobie odgrzebiesz dołek mniejszy niż powierzchnia podkładu pod panel to to co wejdzie na żwir ładnie się powygina. Tych kratek nigdy nie stosowałem, ale wydaje się to dobry pomysł. Byleby oczka niebyły zbyt rzadkie.

Opublikowano

Panowie oglądałem dzisiaj te kratki do zlewu i jakoś nie przemawiają do mnie cienkie to takie, oczka duże, jeden rodzaj jest plastikowy, a drugi taki miękki. Nie wiem jak to dalej zrobić hehe :P

Opublikowano

.....Darek. Dobrze myślisz aby dać spienione PCV . Zrób to w ten sposób ,że wytnij ( kup ) na wymiar ciut mniejszy jak dno akwarium ( nawet po centymetrze z każdej strony ). Piasek zgarnij na jedna stronę akwarium tak aby połowa ( wzdłuż środka) była odgarnięta .Wtedy wciśniesz pod piasek spokojnie spienione PCV i jednocześnie przysypiesz piachem.Ono nawet nie zdąży drgnąć aby wypłynąć bo od razu będzie przyciśnięte.

To ,że trochę piasku wejdzie między dno a PCV w tym układzie nie ma znaczenia .Ważne aby nie było piasku między blatem a dnem:)

....a tak na marginesie mimo ,że mam styropian to jednak nikomu go nie polecam! Dlatego ,że moje pysie tak potwornie kopią , że każdy kamień jest podkopany do styropianu i to do tego stopnia ,że potem białe kulki leżą między ziarnkami piasku co mnie denerwuje .A piasku mam na ok. 7 cm...

Opublikowano
Andrzeju właśnie myślę nad tym PCV. dam rade wsunąć taki kawał prawie 150cm? Ciężko będzie chyba.

...spokojnie dasz radę! Pewnie na środku masz poprzeczne wzmocnienie. Ale to też nie jest przeszkodą .Zrób tak jak napisałem.Odsuń piach na przednią szybę tak abyś połowę wzdłuż akwarium miał odsłoniętą z piachu i po prostu wsuń pod piach . I tyle:)