Skocz do zawartości

Ekipa do 375L

Michalooo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zaczynam planować obsadę do mojego akwarium, które chciałbym zarybić za około 2 tygodnie. Zakupy chcę zrobić ma Śląsku- Katowice albo Świętłochowice, albo gdzieś w okolicach Wrocławia, więc jeśli macie jakieś sprawdzone źródła dajcie znać. Pluję zakupić i hodować łącznie około 20 ryb, w 4 gatunkach, w systemach haremowych. Mój Wybór:

1. Pseudotropheus flavus - na tym gatunku najbardziej mi zależy :D sys. 1-4

2.Labidochromis MBAMBA Bay - 1 samiec i 4 samice

3. Pseudotropheus DEMASONI -

4. Sam nie wiem co by pasowało na 4 gatunek może Labidochromis Caeruleus YELLOW

Taki układ wizualnie podobał by mi się najbardziej, ale sam nie wiem czy może tak być.

Proszę o opinie.

Pozdrawiam

Trudno jednoznacznie stwierdzić czy pasują, gdyż dieta Mbamby jest kontrowersyjna ( ostatnio dominuje pogląd że są tożsame w tym względzie z yellow ) . 2 gatunki raczej pasują do siebie. Trzeba się zastanowić jak w to się wpasuje demasoni. Flavus spożywa plankton ale także fitoplankton jak i peryfiton wiec pociągnie na diecie relatywnie roślinnej. Natomiast co do mbamby to jeśli jednak jest mięsożercą to lipka. Miałem jednak mbamby i traktowałem je jak wszystkożerce i było Ok ale jednak żyły z rybami peryfitonożernymi a nie ścisłymi roślinożercami.

Drogi są dwie albo ryzykujesz i dajesz te 3 gatunki ale dietę góra 30% mięcha i wtedy jako 4 gatunek dałbym coś roślinno lub peryfitonożernego np.

Metriaclima sp. membe deep lub Pseudotropheus ( Melanochromis ) interruptus

Druga droga to eliminacja demasoni i do składu mbamba + flavus dodajemy coś miesożernego lub wszystkożernego a dietę trzymamy na poziomie nawet 80% mięska. Według mnie to lepsze rozwiązanie. Ja dodałbym Cynotilapia sp. hara i labidochromis caeruleus yellow.

• Dziękuję 1

Na pewno z Pseudotropheus flavus i z Labidochromis MBAMBA Bay nie zrezygnuję, za bardzo mi się podobają. Spotkałem się również z opinią że powinienem trzymać 3 gatunki, bo rozmiary baniaka nie standardowe, pomimo dużego litrażu. Dlatego rozważam powyższe dwa gatunki plus :

a)Metriaclima sp. membe deep

b)Pseudotropheus Elongatus MPHANGA

I ewentualnie Pseudotropheus SAULOSI albo YELLOW

Choć to chyba mocno naciągany układ. Nawet biorąc pod uwagę wypowiedzi których już nie ma, rozważam układ moje dwa plus Cynotilapia sp. hara i labidochromis caeruleus yellow. Mały problem w tym że nie ma w mojej okolicy HARA nigdzie, a chciałem kupić wszystkie rybki od jednego hodowcy -> MALAWI ŚLĄSK. Może zamiast hara dam Cynotilapia AFRA RED TOP LIKOMA. co sądzicie??

Akurat o tym hodowcy na forum opinie były niezbyt pochlebne istnieje też opcja wysyłkowa. Całkiem pochlebne opinie miał pan Bogala sprzedający na alledrogo pof nikiem grota augustow czy jakoś tak w swojej ofercie zarówno yellowki jsk i hary a także msobo magungi. Spróbuj może z nim się skontaktować.

Może zamiast hara dam Cynotilapia AFRA RED TOP LIKOMA. co sądzicie??

Już nie afra, a zebroides ;-). Jeżeli chodzi o afrę to samiec jest faktycznie prześliczny i jeżeli będzie miał kawałek swojego terytorium to non stop będzie wybarwiony na maksa. Jedyny minus to samice, sa obłędnie brzydkie ;-). Dlatego jednak poszukał bym hary.

• 1 miesiąc temu...

Rybki będę zamawiał z tan- mal'a, jednak nie posiadają tam kilku rybek które chciałem hodować więc nieco zmieniłem zestawienie i z pośród oferty jaką mi przedstawili wybrałem 5 gatunków które chyba do siebie pasują i co ważne wizualnie cieszą oko. Teraz mam prośbę do was abyście pomogli wyselekcjonować mi trzy z pośród nich:

- labidochromis Hongi

- pseudotropheus demasoni

- labidochromis mamba Bay

- cynotilapis afra red top chewere

- pseudotropheus Saulosi

Liczę na wasza pomoc bo rybki maja być u mnie 8 listopada, a jeszcze trzeba dla nich nakupować futru i ustalić menu.

Pozdrawiam

zauważ że wszystkie ryby które wybrałeś są podobne to znaczy samce niebieskie w pionowe pasy w różnych odcieniach.Ja wziąłbym pseudotropheus Saulosi a zrezygnował z demasoni bo może on zdominować samca Saulosi z pozostałych gatunków wybierz ten który Tobie się najbardziej podoba i dotego wybrał coś innego kolorystycznie np. Metriaclima estherae -RED RED