Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam wodę o pH na poziomie 8,2 - 8,4 (z kranu) mierzone testem JBLa pH.

W związku z tym iż chcę użyć blok absorbera azotanów powinieniem obniżyć pH do poziomu 7.5 - 8.0 max. Do tego celu zakupiłem "JBL pH /KH Minus 100ml(Obniża ph i KH)".

Teraz pytanie do Was jak to zastosować - w małych dawkach obserwując stan pH czy walć cłość - producent podaje, że 100ml jest na 400l ale nie podaje o jaką wartość obniży pH.

Jeśli mam to robić małymi krokami to ile wlewać i jak długo czekać na efekt?

Opublikowano
Witam,

Mam wodę o pH na poziomie 8,2 - 8,4 (z kranu) mierzone testem JBLa pH.

W związku z tym iż chcę użyć blok absorbera azotanów powinieniem obniżyć pH do poziomu 7.5 - 8.0 max. Do tego celu zakupiłem "JBL pH /KH Minus 100ml(Obniża ph i KH)".

Teraz pytanie do Was jak to zastosować - w małych dawkach obserwując stan pH czy walć cłość - producent podaje, że 100ml jest na 400l ale nie podaje o jaką wartość obniży pH.

Jeśli mam to robić małymi krokami to ile wlewać i jak długo czekać na efekt?

Darku jakoś przeoczyłem twój wpis, myślałem że wiesz skoro nie pytałeś na PW.

Taki problem jak twój jest unikatem w Malawi bo każdy ci tu napisze że te pH 8,4 jest jak najbardziej OK.

Przy rybach w baniaku wszelkie zmiany parametrów wody robimy stopniowo małymi kroczkami i zmiany in + jak in - pH nie większe jak 0,2 na dobę.

Problem w tym że dodanie preparatu powoduje zmianę natychmiastową pH ale jeszcze w ciągu ok 12 godzin następują dalsze duże zmiany parametru pH. Dlatego zalecają zmiany raz na dobę. Nie znam PhMinus JBLa - stosowałem tego typu preparaty Azoo - tam była określona miarka i na ile wody o ile zmienia pH . Zacznij od jednej nakrętki i zobacz zmianę pH ale dopiero na następny dzień. Od razu załapiesz ile trzeba nakrętek by na dobę nie zmieniać więcej jak o 0,2.