Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A dajcie mi jeszcze znać czy można zalać takie akwarium od razu czy lepiej zalewać ratami przez na przykład trzy dni tak zalewałem je pierwszy raz

Opublikowano
A dajcie mi jeszcze znać czy można zalać takie akwarium od razu czy lepiej zalewać ratami przez na przykład trzy dni tak zalewałem je pierwszy raz

.....możesz zalewać ratami ( ale jak możesz to filtry niech pracują ) i jednocześnie upewnić się czy nie przecieka ( pewnie już to zrobiłeś ) ale możesz też śmiało zalać od razu całe.

Opublikowano

Pytam gdyż jestem skłonny zlać tę wodę i wyciągnąć ten piach abym za kilka miesięcy nie wściekał się.Z tego co widzę to jesteś z Wrocławia orientujesz się może czy na giełdzie w piątek dostanę odpowiedni piach czy od razy kupić inne podłoże tylko jakie.Gdybym zakupił w piątek to w sobotę przy tym,iż nie gotowałbym piachu powinienem spowrotem zalać zbiornik

Opublikowano
orientujesz się może czy na giełdzie w piątek dostanę odpowiedni piach czy od razy kupić inne podłoże tylko jakie

...bardzo dawno tam nie byłem dlatego nie wiem czy dostaniesz tam piach. Nie wiem jaki piach Ci będzie pasował do akwarium..Tu już sam musisz podjąć decyzję pamiętając jednocześnie o tym ,że piach inaczej wygląda w worku czy piaskownicy:) Musisz dobrać taki aby Ci się podobał w wodzie i w docelowym oświetleniu w akwarium..Gradacja 0.8 - 1.2.

..ja mam taki: http://www.castorama.pl/katalog-produktow/materialy-budowlane/zaprawy-cementowe/piasek-do-zastosowan-budowlanych-kreisel-25-kg.html....tylko mam gradacje 0.8-1.2 a tu w ofercie masz 1mm.

..tylko trzeba dobrze go wypłukać . Możesz też zobaczyć zwykły budowlany piasek... Zwykły kosztuje dosłownie grosze a ten co ja mam to chyba 7 zł za 25 kg.

..ale wybór piasku należy do Ciebie .

Opublikowano

Dziękuję za pomoc ku mojej rozpaczy w weekend czeka mnie robota,tylko będę musiał gdzieś kupić piasek o podanej gradacji co w marketach typu OBI;CASTORAMA się nie uda ale to jest już mój problem

Opublikowano

A ja na chwilę obecną zastanawiam się czy nie spanikowałem a mianowicie chodzi o to,ze porę dni temu do akwarium przeniosłem filtr zewnętrzny ATMAN z używanego akwarium aby przyśpieszyć dojrzewanie zbiornika i może to co odebrałem jako ten pływający pył z którym nie poradzi sobie moja filtracja to jest po prostu zmętnienie wody.Zdaję sobie sprawę,że gdyby to okazało się prawdą to śmiech ale wolałbym aby tak było.W dniu dzisiejszym kiedy zaczęłam grzebać w piachu to wydaje mi się,że ten piach wcale tak strasznie nie pływa.Więc wróciła w me serce nadzieja.Co o tym myślicie może to być coś na rzeczy czy łudzę się?

Opublikowano

...trudno ocenić bez zdjęcia czy to jest pływający piasek czy też zakwit pierwotniaków. Nawet jeżeli jest to zakwit pierwotniaków to zniknie ale możesz zwiększyć napowietrzanie .I nie przejmuj się jak coś..na błędach najlepiej człowiek się uczy ( tu ewentualny błąd oceny)...Obserwuj i za parę dni wszystko będziesz wiedział>:)

Opublikowano

O ile uda mi się przesłać zdjęcie to będziesz mógł zobaczyć czy w dalszym ciągu mogę żyć z nadzieją w sercu ale wydaje mi się ,że są to pierwotniaki

post-9262-14695718344774_thumb.jpg