Skocz do zawartości

Rozszczelniony baniak,Pomocy!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tak mam 240l. Za rozklejenie, wyczyszczenie i sklejenie ponowne 180 zł w warszawie a gdybym sam rozkleił i wyczyścił (tylko dokładnie "tak żeby nie musieli poprawiać") to 70-100 zł zależnie od ilości potrzebnego silikonu.

Pytałem w 3 różnych zakładach szklarskich i cena jest ta sama +/- 10zł. Z kolei koszt nowego akwarium na alledrogo wynosi 220-260 zł zależnie od tego gdzie i u kogo kupujesz oraz jaką ma aktualnie promocję... Oczywiście mowa o akwa ze szkła guardian...

No ja mam 15mm opti także się opyla tak czy inaczej,tylko to dzwiganie...

Opublikowano

Ja bym sobie odpowiedział na dwa pytania.

Ile ma lat zbiornik ? Jeżeli powyżej 10-15 to może zacząć silikon tracić na swoich właściwościach.

Drugie pytanie w przypadku kiedy odpowiedź pierwsza jest , NIE. To kto tak ch.... skleił zbiornik ?

Dobrze sklejony zbiornik i odpowiednio wklejone wzmocnienia nie ma prawa być mowy o rozszczelnieniu akwarium, no chyba że stoi nie wypoziomowany i to mocno.

Nie trzeba wcale montować akwariów w ramy stalowe ( naprawdę bez jaj) tym bardziej takich ,,maluchów" ;-) , dzisiejsze silikony jak pisałem odpowiednio położone dadzą 100% gwarancję nie rozszczelnienia się.

Opublikowano

No to jak nie ma roku to wal do kolesia co to tworzył i niech działa w tej sprawie. Wystające rogi nie mają żadnego wpływu na rozszczelnienie, jedynie napuchnięta płyta może mieć wpływ kiedy puchnąc i to mocno zacznie, że tak napisze ,,rozpoziomowywać" akwarium.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzwonilem Gościa,nie bede komentował,w skrócie nie mam paragonu,a on sie nie poczuwa.Musze sobie sam poporadzić :/

Pytanie mam tylko takie czy sciagac żyletką nadmiar silikonu z rogu(jest do troche) i zastąpić nowym czy moze nadłożyć?Poweim szczerze ze wolałbym wyciać i zakleić od nowa,również ze względów wizualnych.

Opublikowano

Kątownik nie musi być z nierdzewki pod warunkiem że jest dobrze pomalowany i że pociągniesz go silikonem od środka (testowane na innym akwarium które działa już 10 lat i nic się z nim nie dzieje)...

Opublikowano
Kątownik nie musi być z nierdzewki pod warunkiem że jest dobrze pomalowany i że pociągniesz go silikonem od środka (testowane na innym akwarium które działa już 10 lat i nic się z nim nie dzieje)...

Sorry ale jakbym dołozył kątownikiowy stelaż to 270 litrowego akwarium z 15mm szyby to bym to musiał wózkiem widłowym wozić,pozatym byłbym chyba jedyna osobą w tej galaktyce z takim setupem ;-)

Opublikowano

Suma sumarum można do takiego akwarium z kątownika ( 240l-270l) dla większej pewność dać łańcuch w kilku miejscach,a nóż widelec rama nie wytrzyma ;-).

Jeżeli chodzi o wymianę silikonu to nie wypowiadam się bo to nie moja działka, możesz złapać kontakt z Przemkiem Wieczorkiem( przemiły człowiek) to na pewno coś poradzi.

Ja kilkanaście lat temu miałem podobną sytuację ale na dole akwarium ale winą była drewniana półka z nie doschniętego drewna i tak zapracowała, że siły działające na silikon zaczeły rozklejać akwarium. Zrobiłem tak, że spuściłem wodę z akwarium i nałożyłem warstwę silikonu w miejsce rozszczelnione, no ale w twoim wypadku będzie to mega nie estetyczne i chyba pozostaje Ci wymiana silikonu w tym miejscu.

Opublikowano

jestem po świeżutkiej awarii zbiornika 600l

Po rozważaniu różnych opcji klejenia, wklejania łat wzmocnień skontaktowałem ostatecznie zdecydowałem powierzyć fachowcowi .

Po przeliczeniu wyszło mi ze ew straty w przypadku ponownej awarii przewyższa koszt całego akwarium a nie tylko szkła

Zostało całkowicie rozebrane wyczyszczone przeszlifowane i sklejone od nowa z nowymi wzmocnieniami - koszt 350zł u kolesia w słupsku

(kontakt z allegro)