Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tak gwoli ścisłości, ogranicznik ścieku nazywa się restryktor.

Oczywiście masz rację, przepraszam. Rzuciło mi się chyba na oczy jak czytałem opis na necie ;) Nie czytałem dokładnie a jako niby elektronikowi taki wyraz mi wyszedł.

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Oczywiście lej wodę jaką chcesz. Zaopatrzyłbym się jednak w przepływowy tds, przyda się do stwierdzenia tego czego nie widać. Ja puszczałem przez pierwszą membrane 4 lata temu ciepłą wodę około 30st. I się skończyła po roku. Powodzenia.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

1) Mam pytanie czy można taką wodę z filtra RO/Di przechowywać w baniakach 5l(pow wodzie pitnej) przez jakieś 15-30dni? Dotychczas tak robię podmiany bo nie mam podłączonego filtra na stałe do instalacji wody.

Przechowując ją jest mi po prostu wygodnie. I sama podmiana nie trwa 16h bo tyle napełniają mi się wiadra.

2) Czy można lać wodę z filtra bezpośrednio do akwarium i preparować ją proporcjonalnie do nalanej wody czy lepiej robić to w wiadrach jak dotychczas robiłem? Obawiam się wahań parametrów świeżej wody.

Ryby mi się dziwnie ocierają i szukam przyczyny gdzie popadnie.

Opublikowano

Jeśli woda będzie przechowywana w zamkniętych bańkach i ciemnym miejscu to nic jej nie będzie.

Wody prosto z filtra nie wlewaj do akwa bo zbijasz tym mocno PH i twardości. Ryby nie lubią takich wahań parametrów i mogą się przez to ocierać.

Opublikowano
1)

2) Czy można lać wodę z filtra bezpośrednio do akwarium i preparować ją proporcjonalnie do nalanej wody czy lepiej robić to w wiadrach jak dotychczas robiłem? Obawiam się wahań parametrów świeżej wody.

Ryby mi się dziwnie ocierają i szukam przyczyny gdzie popadnie.

Po jakim czasie po preparowaniu wody wlewasz ją do zbiornika?

Opublikowano

Od razu po otrzymaniu 35l (takie duże wiadro) z filtra uszlachetniam i wlewam. Dodam że mieszam świeżą RO z tą przechowywaną 1:1. Dawki już mam tak poustalane że mierząc po 3dniach w akwarium (słyszałem że ro jest niestabilna z powodu dużej ilości co2) wszystkie parametry są docelowe takie jak chciałem (PH/KH/GH)

Opublikowano
Od razu po otrzymaniu 35l (takie duże wiadro) z filtra uszlachetniam i wlewam. Dodam że mieszam świeżą RO z tą przechowywaną 1:1. Dawki już mam tak poustalane że mierząc po 3dniach w akwarium (słyszałem że ro jest niestabilna z powodu dużej ilości co2) wszystkie parametry są docelowe takie jak chciałem (PH/KH/GH)

Spróbuj dodać tą wodę po 24 godzinach. Dobrze włożyć do wiaderka jakiegoś powerhead'a i wszystko dobrze wymieszać.