Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kilka dni temu nagle w ciągu kilku godzin padła mi Aulonocara Usisya . . . i chyba od tego czasu ryby zaczęły się dziwnie zachowywać tzn. kryją się gdzie popadnie jak tylko podchodzę do akwarium a do tej pory zawsze pływały swobodnie i jak tylko podchodziłem to przypływały domagając się papu . . . Czyżby uważały mnie za kata :rolleyes:

Nawet moja córka zauważyła, że ryby się chowają . . .

jakieś pomysły ?

Opublikowano

Pierwszą rzeczą jaką musisz zrobić, jeżeli nie chcesz, żebyśmy wróżyli z fusów, to uzupełnienie koniecznych danych. Wielkość zbiornika, obsada, pokarm, parametry wody, od kiedy funkcjonuje zbiornik, filtracja. Te informacje pomogą nam dość znacząco :)

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam,

Akwa 150x50x60 - 450l, na chodzie od ponad 2 miesiecy, po cyklu azotowym.

NO2 - blisko 0, NO3 - kolo 20. Reszte zmierzę jutro bo właśnie podmianę robię.

W akwa pływają :

Ps. Acei - 1/2

Ps.Saulosi - 1/2

Tropheops Mauve 1/1

Aulonocara Cobue 1/1

Aul. Usisya - tylko samica

Pokarm : JBL Malawi, Tropical Malawi platki i granulat, Dennerle Cichlid.

Opublikowano

Film bakteryjny nie jest niczym złym, jeżeli jest w miarę rozbijany przez filtrację. Lecz jeżeli zalega jako skorupa na wodzie to utrudnia wymianę gazową. Lecz w przypadku braku tlenu w wodzie ryby się raczej nie chowają na dole zbiornika, lecz pływają z pyskami przy samej tafli wody.

Opublikowano
nie, brak tlenu to na pewno nie jest.

Moim zdaniem one mnie przestalu lubic bo wyrzucilem jedna rybe czyli ich kolege ;)

Zachwianie jakieś to jest zawsze. Zaczekajmy na pozostałe parametry i przestań karmić ryby. Jak zgłodnieją to same wypłyną. A jak nie to będzie powód do obaw.

Opublikowano

A czy na akwarium w bliskiej odległości nie pada światło z okna ? Bo jeżeli tak to będzie to całkiem normalna sytuacja, że ryby uciekają jak podchodzisz do akwarium. W jednym akwarium u mnie ryby nie uciekają, a w drugim gdzie właśnie jest blisko okno spierniczają w trymiga, no oczywiście oprócz karmienia ;-).

Opublikowano
co też zaobserwowałem w ostatnim tygodniu to mocny film bakteryjny !

...najbardziej częstą przyczyną jest przekarmiane ryb a na dodatek słaba cyrkulacja. A co do zachowania ryb to zrób jak pisze waszek18 i zastanów się nad tym co napisał Stasiu.

-- dołączony post:

nie, brak tlenu to na pewno nie jest

...jeżeli masz grubą warstwą "filmu" i jest nierozbijany a akwarium masz zakryte to znaczy ,że masz tam raczej mało dotlenioną wodę.

..i wszystko razem może skutkować tym czym skutkuje.