Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Właśnie zalałem zbiornik - 200x60x50cm. Wystrój jest kompletny. Póki co, działają dwa filtry JBL 1500 i 900 plus wewnętrzny Atman 2000l/h. Belka oświetleniowa 120cm i dwie świetlówki Sylvania Aquastar 10000K, 24W. Za jakiś czas chciałbym wpuścić jakieś Placidochromisy i Protomelasy.

Póki co, akwarium jest przykryte szybą. Planuję zrobić obudowę z PVC oraz obudować stelaż.

Pierwszym pytaniem jest filtracja - nie mam doświadczenia z takim litrażem - co polecanie wprowadzić, bądź zmienić? Jaki system filtracji najlepiej zapewni mi klarowną wodę? Czytam aktualnie o sumpach.

Opublikowano
Cześć,

Właśnie zalałem zbiornik - 200x60x50cm. Wystrój jest kompletny. Póki co, działają dwa filtry JBL 1500 i 900 plus wewnętrzny Atman 2000l/h. Belka oświetleniowa 120cm i dwie świetlówki Sylvania Aquastar 10000K, 24W. Za jakiś czas chciałbym wpuścić jakieś Placidochromisy i Protomelasy.

Póki co, akwarium jest przykryte szybą. Planuję zrobić obudowę z PVC oraz obudować stelaż.

Pierwszym pytaniem jest filtracja - nie mam doświadczenia z takim litrażem - co polecanie wprowadzić, bądź zmienić? Jaki system filtracji najlepiej zapewni mi klarowną wodę? Czytam aktualnie o sumpach.

Witam i życzę bez żadnej złośliwości by ci ten baniak rzeczywiście urósł do 800l:D

Masz dwa kubły sporaśne i wewnętrznego 2000l/h to nie pytaj co zmienić bo opcji moc a tego co już masz przecież nie wyrzucisz. Ja bym tak zostawił i jak napiszesz co siedzi w kubłach i nie ma tam zeolitu to trzeba brać się za start biologiczny tego baniaczka. W zależności czy ci śpieszno czy niezbyt to jak tak zostawisz sam zastartuje w dwa miesiące a jak start na WA to 14-17 dni i ryby plusk.:D

brawo i życzę powodzenia w hodowli.

Opublikowano
@deccorativo,

Filtry bez ingernecji - to, co JBL daje standardowo - gąbki o różnej gęstości i pierścienie porcelanowe. Masz jakieś sugestie do zmiany ich wypełnienia?

Jeśli tam tylko gąbki i ceramika rurkowa to nic bym nie zmieniał dopóki ryby jak podrosną nie wymuszą jakiś zmian np dołożenie falownika. Jedyne po ich wpuszczeniu załóż gąbki gęste jako prefiltry by ci syf do kubłów nie leciał i czyść co tydzień z gówienek płucząc pod kranem w zimnej wodzie.

Startuj kolego - specjalnie nie polecam metody startu:D sam masz rozum to wybierzesz tą właściwą.